Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jasný ODKAZ Hegera: Koalícia sa musí dohodnúť! Daň z ruskej ropy musíme schváliť do konca júna

Eduard Heger Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vládna koalícia sa musí dohodnúť na schválení dane zo spracovanej ruskej ropy, a tiež na jej použití do konca júna. Odložením rozhodnutia o jeden mesiac už Slovensko stratilo približne 30 miliónov eur. Po štvrtkovom rokovaní vlády to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO). Návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zatiaľ zablokovala koaličná strana SaS. Tá požaduje, aby sa o výnos z tejto dane znížilo iné daňové zaťaženie.

"Je veľmi dôležité, aby sme sa dohodli na tom, že túto daň schválime a najlepšie, aby sme sa dohodli aj na tom, na čo ju použijeme," povedal Heger.

Premiér Eduard Heger: Daň zo spracovanej ruskej ropy musíme schváliť do konca júna (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér dodal, že by osobne preferoval namiesto zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) alebo spotrebnej dane na motorové palivá zníženie daní z práce. "Presadzujem názor, že je kľúčové, aby sme išli v súlade s programovým vyhlásením vlády. To znamená, že znižujeme dane na strane práce, teda daňovo-odvodové zaťaženie a zvyšujeme dane na strane spotreby, majetku a negatívnych externalít," dodal Heger. 

Jasný ODKAZ Hegera: Koalícia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Napriek tomu si vie predstaviť aj zníženie iných daní, ktoré navrhol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ten vo štvrtok uviedol, že netrvá na znížení DPH na motorové palivá, no zásadné je pre neho zníženie inej dane približne v rovnakej výške. Medzi možnými uviedol dočasný pokles DPH na základné potraviny či plyn, daň z motorových vozidiel alebo dočasné zrušenie koncesionárskych poplatkov. 

Jasný ODKAZ Hegera: Koalícia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: SpracovanieRuská ropaRokovanie vládyEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu