Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovičov prorodinný balíček prešiel parlamentom: PREHĽAD o tom, kto koľko dostane po novom

Parlamentom extrémne rýchlo prešiel Matovičov balíček pomoci rodinám.
Parlamentom extrémne rýchlo prešiel Matovičov balíček pomoci rodinám. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Suma daňového bonusu sa zvýši. Zabezpečí sa tak vyšší čistý disponibilný príjem v domácnostiach s deťmi, kde pracuje aspoň jeden z rodičov. Zároveň sa zvýši prídavok na dieťa. Cieľom je najmä zmiernenie dosahov aktuálneho zdražovania. Počíta s tým z návrh zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý v utorok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. O právnej norme parlament rokoval v tzv. zrýchlenom režime.

archívne video

Matovič chce použiť výnos z dane za ruskú ropu na platy učiteľov, lekárov a sestier (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zákon podporilo 83 zo 131 prítomných poslancov. Za boli poslanci OĽANO aj Sme rodina. Z nezaradených návrh podporili poslanci zo strany Za ľudí a tiež Martin Čepček, Ján Krošlák, Katarína Hatráková a Romana Tabák, Jozef Šimko, Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Opatrenia podporili aj poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Koaličná SaS hlasovala proti. Poslanci Smeru-SD sa zdržali a návrh nepodporili ani nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD.

Cieľová skupina daňovníkov uplatňujúcich si nárok na daňový bonus na dieťa sa súčasne rozšíri bez ohľadu na výšku dosahovaných zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti a podnikania, živnosti. Zruší sa tiež minimálna hranica šesťnásobku sumy minimálnej mzdy na uplatnenie nároku na daňový bonus, pričom sa stanoví percentuálny limit základu dane nároku na daňový bonus v závislosti od počtu vyživovaných detí - od 20 % do 55 %.

Princíp fungovania balíčka

Suma daňového bonusu sa upraví v závislosti od dosiahnutého veku dieťaťa.

Ustanovia sa dve vekové hranice z pôvodných troch.

  • Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, sa zvýši zo súčasných 43,60 (respektíve 47,14) eura na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur.
  • Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 - ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) sa zvýši zo súčasných 23,27 eura na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

 

"Dôvodom navrhovanej úpravy poskytovania daňového bonusu je pretrvávajúca nepriaznivá ekonomická situácia v mnohých rodinách s deťmi," skonštatoval rezort financií v materiáli. Podľa MF dosahované príjmy daňovníkov zo zárobkovej činnosti nie sú valorizované v dostatočnej miere a neodrážajú prudký nárast cien tovarov a služieb.

Vyššie prídavky na deti

Od júla tohto roka sa zároveň zvýši prídavok na dieťa na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur mesačne.

Ďalej sa vzhľadom na zvýšenie sumy prídavku na dieťa zrušení jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. V roku 2022 a v roku 2023 sa neuplatní valorizačný mechanizmus. Upravil sa aj systém vyplácania prídavku na dieťa. Ak dieťa nebude chodiť do školy, výška prídavku bude len polovičná.

V súvislosti s uvoľňovaním opatrení spojených s pandémiou sa zároveň zruší osobitný režim vykonávania osobnej asistencie rodinnými príslušníkmi osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Vzhľadom na to budú môcť rodinní príslušníci vykonávať osobnú asistenciu až 10 hodín denne naposledy v júni 2022.

Viac o téme: Daňový bonusParlamentRodiny s deťmiProtiinflačný balíček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu