Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Únia miest Slovenska sa pridáva k štrajkovej pohotovosti! Budú iniciovať stretnutie s prezidentkou

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček Zobraziť galériu (5)
Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

TRENČÍN - K štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa v súvislosti s aktuálnymi návrhmi z dielne rezortu financií formálne pridáva aj Únia miest Slovenska (ÚMS) a Združenie samosprávnych krajov (SK 8). Informoval o tom prezident ÚMS Richard Rybníček.

"Už dnes malo minimálne 1000 až 1500 primátorov a starostov stáť pred Národnou radou (NR) SR a veľkým protestom dať jasne najavo, čo si o tomto všetkom myslíme. Žiaľ, ZMOS toto neurobil, takže z môjho pohľadu som sklamaný z toho, že ZMOS čaká do konca júna," skonštatoval Rybníček. Ako dodal, ÚMS bude iniciovať stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, na stretnutie chce únia pozvať aj vedenie SK 8 a ZMOS. 

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Budeme pani prezidentke vysvetľovať, čo to všetko prinesie pre samosprávy, že ide o ohrozenie služieb predovšetkým pre obyvateľov. Požiadame ju, že v prípade schválenia zákona z rezortu financií parlamentom, aby ho nepodpísala. Sme si vedomí, že zákon v parlamente na druhýkrát prejde. Potrebujeme však na svoju stranu dostať aspoň jedného ústavného činiteľa, ktorý pochopí, že toto, čo momentálne robí vláda a NR SR, je znižovanie konkurencieschopnosti miest a obcí v rámci Európy a zároveň likvidácia samospráv a posilňovanie centralizácie," zdôraznil Rybníček.

Vláda si podľa neho nesplnila domácu úlohu

Vláda SR si podľa neho nesplnila domácu úlohu z programového vyhlásenia, ktorou bola reforma verejnej správy a decentralizácia Slovenska. "Svoju úlohu nezvládla a na celej čiare zlyhala," doplnil. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstúpilo v súvislosti s návrhmi z dielne rezortu financií od štvrtka do štrajkovej pohotovosti. Obce a mestá vyzvalo, aby napríklad prerušili či obmedzili komunikáciu s ústrednými orgánmi štátnej správy, zabezpečovali realizáciu prenesených kompetencií iba do obdobia, ktoré je finančne kryté dotáciami zo štátu, či symbolicky stiahli pred budovami mestských a obecných úradov obecné vlajky na pol žrde.

Aj Bratislava stiahla mestskú zástavu 

Bratislava vo štvrtok stiahla na budove magistrátu na Primaciálnom námestí svoju mestskú zástavu na pol žrde. Pridala sa tak k ďalším slovenským mestám a obciam, ktoré chcú aj týmto spôsobom vyjadriť nespokojnosť s aktuálnymi návrhmi z dielne rezortu financií, ale aj s dlhodobým prístupom štátu voči samosprávam.

Bratislava.
Zobraziť galériu (5)
Bratislava.  (Zdroj: Getty Images)

Z hlavného mestapotvrdili, že sa plne stotožňujú s vyhlásením Únie miest Slovenska (ÚMS), podľa ktorej štát svojimi opatreniami naďalej ukazuje, že mu nezáleží na fungovaní samospráv. Zástupcovia ÚMS budú preto v najbližších dňoch žiadať o stretnutie s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Chcú, aby sa postavila na stranu samospráv a pomohla ochrániť mestá a obce "pred ich likvidáciou zo strany štátu".

Smer-SD podporuje štrajkovú pohotovosť

Opozičný Smer-SD podporuje štrajkovú pohotovosť, ktorú od štvrtka vyhlásilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Strana ho vníma ako dôsledok zlyhania vlády pri vedení sociálneho dialógu. Šéf Smeru-SD Robert Fico pripomenul, že sa nedá fungovať tak, že "niekto pri stole niečo napíše a iba oznámi svojim partnerom, ako sú zamestnávatelia, zamestnanci, samosprávy či vysoké školy". Smer-SD tvrdí, že zvýšený daňový bonus zoberie samosprávam desiatky miliónov eur. Fico navrhuje, aby vláda v skrátenom legislatívnom konaní predložila návrh zákona o mimoriadnom bankovom odvode, pričom by sa peniaze z odvodu mali použiť na kompenzáciu pre samosprávy.

Únia miest Slovenska sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Viac o téme: Richard RybníčekÚnia miest SlovenskaZdruženia miest a obcí Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu