Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pekári varujú: Bez plynu nebude na pultoch ani krajec chleba! Štát má len dve možnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje, že bez dostatku plynu nedokáže upiecť žiadne výrobky. Takmer 100 percent pekární je totiž úplne odkázaných na plyn, ktorý využívajú na tvorbu tepla pri produkcii pekárskych a cestovinárskych výrobkov.

Slovensko sa v reakcii na vojnu na Ukrajine pridalo ku krajinám, ktoré sa snažia byť od ruskej ropy a plynu odstrihnúť. V našom prípade to však nie je až také jednoduché, keďže práve Slovensko je zo všetkých krajín najviac závislé. Minister hospodárstva Richard Sulík žiada trojročné prechodné obdobie. Pekári však varujú, že bez plynu nevedia zabezpečiť výrobu pečiva. 

VIDEO Chceme mať alternatívu k ruskému plynu a rope, je neuveriteľné, čo dokáže rozprávať opozícia, tvrdí Heger

Chceme mať alternatívu k ruskému plynu a rope, je neuveriteľné, čo dokáže rozprávať opozícia, tvrdí Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bez plynu na produkciu potravín zabudnime

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov však chce verejnosť i politikov upozorniť, že bez dostatku plynu nebude fungovať ani potravinárstvo. "Bez tepla vyrábaného z plynu nie sme schopní zabezpečiť výrobu chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov či cestovín. Jednoducho povedané, bez plynu na produkciu potravín zabudnime,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Pekári varujú: Bez plynu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Takmer 100 % pekárskych pecí na Slovensku poháňa plyn. Štát od vzniku samostatného Slovenska investoval do vybudovania rozvodných sietí vo všetkých regiónoch plynu celkovo miliardy eur. Aj potravinárske prevádzky preto využívajú technológie na zemný plyn.

Štát má len dve možnosti

"Zabezpečenie výroby dostatočného množstva potravín by mala byť a špeciálne v dobe vojny, jedna zo strategických priorít štátu. V diskusii o dostatku plynu je preto nevyhnutné oslovovať aj potravinárov a vnímať ich pripomienky. Štát má dve cesty ako dosiahnuť plynulú výrobu potravín aj v čase krízy," uviedol Lapšanský. 

Buď zabezpečí dostatok plynu, alebo musí rýchlo a významne podporiť prechod slovenského potravinárstva na iné zdroje energií. "Ak sa tak však rozhodne, či už v rámci podpory cez projekt RePowerEU, alebo cez štátnu podporu, musí tak spraviť čo najskôr. Z hľadiska výmeny technológií totiž treba rátať s niekoľkými rokmi," dodal Milan Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12-tisíc pracovníkov.

Viac o téme: PlynVýrobaPotravinárstvoPekári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu