Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Pokorili sme magickú hranicu v počte obetí! Takto sme na tom v porovnaní so svetom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Žiadna chrípka. Čísla jasne ukázali, že koronavírus predstavoval pre ľudstvo ťažkú skúšku. Slovensko včera pokorilo smutnú hranicu 20 000 úmrtí na Covid-19. Svetová zdravotnícka organizácia pritom odhaduje, že celosvetovo si zatiaľ toto ochorenie vyžiadalo cez 15 miliónov úmrtí. V Európe sú to viac ako dva milióny ľudí.

Podľa rezortu zdravotníctva sa tak potvrdili slová vedcov, ktorí od začiatku upozorňovali na vážnosť tohto ochorenia. S odstupom je podľa nich jasne vidieť omyl tých, ktorí Covid-19 prirovnávali k chrípke. „Množstvo štúdií a dát z krajín z celého sveta tiež opakovane potvrdzovalo účinnosť a bezpečnosť vakcín. Včasné zavedenie vakcinácie zabránilo celosvetovo miliónom úmrtí, na Slovensku zabránili vakcíny tisícom úmrtí,“ uviedli. Štatistiky tiež ukázali, že celkový počet úmrtí na koronavírus bol od leta minulého roka výrazne nižší v krajinách s vysokou mierou zaočkovanosti.

KORONAVÍRUS Pokorili sme magickú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR)

Na Slovensku je k dnešnému dňu  2 766 549 plne zaočkovaných osôb. O niečo vyšší je počet tých, ktorí dostali aspoň jednu dávku. K dosiahnutiu aspoň 60-percentnej zaočkovanosti nám však stále chýba takmer pol milióna ľudí. Tempo očkovania sa však výrazne spomalilo. Iba za včerajšom pribudlo napríklad 44 osôb zaočkovaných prvou dávkou a 47 plne zaočkovaných ľudí.

V nemocniciach leží aktuálne 344 pacientov s diagnózou Covid-19, z toho 30 sú na JIS-ke a 6 na umelej pľúcnej ventilácii. Stále platí, že väčšina hospitalizovaných nie je plne zaočkovaná. Aktuálne je to vyše 63 percent prípadov, ktoré skončili v nemocnici.

Vakcína Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (5)
Vakcína Pfizer/BioNTech  (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP, File)

Celosvetový trend je dobrý, ale...

WHO tento týždeň uviedla, že pandemická situácia sa na celom svete zlepšuje, s výnimkou Afriky, Južnej a Severnej Ameriky. Tento klesajúci trend nových prípadov sa začal v marci, no presné počty sa nedajú určiť, keďže mnohé krajiny upustili od pravidelného testovania obyvateľov a zvýšeného dohľadu nad pandemickou situáciou.

Podľa WHO počet nových prípadov rastie len v Severnej a Južnej Amerike, kde zaznamenali 14-percentný nárast, a v Afrike, odkiaľ hlásia o 12 percent viac prípadov. Na rovnakej úrovni zostalo západné Tichomorie. Všade inde sa však pandemická situácia zlepšuje.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus však počas tlačovej konferencie varoval, že "nárast prípadov vo viac ako 50 krajinách ukazuje premenlivosť tohto vírusu". Dodal, že hospitalizáciám a masívnym lokálnym vlnám ochorenia COVID-19 zatiaľ bráni vysoká miera imunity populácie, no v oblastiach s nízkou úrovňou zaočkovania sa môže situácia vyvinúť úplne inak. V chudobnejších krajinách je totiž proti koronavírusu zaočkovaných len 16 percent ľudí.

KORONAVÍRUS Pokorili sme magickú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

Jednou z krajín, ktoré zaznamenali najväčší nárast počtu nových prípadov nákazy, je Čína, ktorá ich hlási až o 145 percent viac. Zaviedla preto ešte tvrdšie opatrenia, no WHO v utorok čínsku stratégiu nulovej tolerancie Covidu-19 skritizovala a označila ju za neudržateľnú. Zároveň vyzvala Peking na zmenu tohto prístupu.

Aj Severná Kórea vo štvrtok – po viac ako dvoch rokoch pandémie – potvrdila vôbec prvé prípady ochorenia COVID-19. Vodca Kim Čong-un preto vyzval na zavedenie čo najprísnejších opatrení.

Rekord padol aj v Spojených štátoch a Európe

V Európe zomreli na ochorenie COVID-19 už viac ako dva milióny ľudí. Vo štvrtok to oznámila Svetová zdravotnícka organizácia."Dosiahli sme naozaj desivý míľnik. Počet obetí koronavírusu v Európe už prekročil dva milióny," uvádza sa v stanovisku.

Miľník v počte obetí dosiahli aj v USA. Ako uviedol Biely dom, prekročil hranicu jedného milióna. Americký prezident Joe Biden povedal, že jeho krajina zaznamenala "tragický míľnik" a každé z úmrtí bolo "nenahraditeľnou stratou".  Údaje z USA predstavujú najvyšší oficiálny počet obetí zo všetkých krajín sveta. Svetová zdravotnícka organizácia je však podľa BBC presvedčená, že skutočný počet obetí v niektorých ďalších krajinách môže byť vyšší. Začiatkom roka 2021 zomieralo v USA denne v spojitosti s covidom viac než 4000 osôb. Zdravotnícke úrady vysoké počty úmrtí pripisujú viacerým skutočnostiam vrátane veľkého počtu ľudí s obezitou a vysokým krvným tlakom, preťažených nemocníc, neochoty ľudí dať sa zaočkovať i vysokému počtu ľudí v staršom veku.

KORONAVÍRUS Pokorili sme magickú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nad šiestou vlnou visí otáznik

Dobrým smerom sa situácia uberá aj u našich južných susedov. Koronavírusová pandémia v Maďarsku v lete dozneje, zatiaľ však nie je jasné, či na jeseň príde jej šiesta vlna. V rozhovore pre verejnoprávnu televíziu M1 to vo štvrtok povedala epidemiologička Národného centra zdravia Ágnes Galgócziová.

Počet nakazených novým druhom koronavírusu i obetí pandémie každým týždňom klesá zhruba o 10–20 percent. Takmer 21 percent nových infikovaných je z vekovej kategórie 65–79 rokov; v tejto kategórii počet nakazených ešte však stále stúpa, spresnila Galgócziová.

Podľa jej slov je v Maďarsku zaočkovaných takmer 65 percent obyvateľov, avšak mnohí z nich boli zaočkovaní len dvoma dávkami vakcíny, preto je teraz ťažké predpovedať, ako sa situácia vyvinie na jeseň.

Viac o téme: SvetObeteúmrtiaSlovenskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu