Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MŽP podáva trestné oznámenie pre všeobecné ohrozenie prikrmovaním medveďov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB / Lesy)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý je podľa presvedčenia rezortu zodpovedný za nelegálne prikrmovanie medveďov. Pričom nehľadí na riziko, ktoré tým spôsobuje, tvrdí envirorezort. MŽP SR tak reaguje na udalosti uplynulých dní v regióne Podpoľania, kde došlo ku kolízii človeka a medveďa hnedého.

Na základe predbežných zistení Zásahového tímu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v obidvoch prípadoch išlo o kolíziu medvedice s tromi mladými. Envirorezort upozorňuje verejnosť, že v tomto období je medvedia ruja a samice si strážia svoje mláďatá pred dospelými samcami, ktorí pre získanie medvedice zvyknú mláďatá usmrtiť. "Medvedice vyhľadávajú pocit bezpečia. Na človeka útočia len pri ohrození mláďat, na ich obranu," uviedli z MŽP SR.

Útok medveďa v regióne Poľana (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Lokalita Podpoľania je v stálej pozornosti ochranárov, pretože sa podľa envirorezortu od ostatných líši tým, že sú tu dlhoročne a v rozpore so zákonom prikrmované medvede s cieľom pytliactva alebo vynúteného odstrelu.

Ďalším problémom Podpoľania sú podľa ministerstva aj takzvané fotokryty. Ide o miesta, z ktorých si návštevníci fotia medveďov v ich prirodzenom prostredí. MŽP si počká na výsledky vyšetrovania, ktoré spresní príčinu stredajšieho (11. 5.) útoku. MŽP SR okrem podania trestného oznámenia predstaví v blízkej budúcnosti projekt zameraný na podporu obcí, kde sa vyskytujú karpatské šelmy.

Starostovia na Podpoľaní volajú po riešení problému s medveďmi

Starostovia a primátori na Podpoľaní volajú po riešení podľa nich neúnosného stavu populácie medveďa hnedého. Ich obavy opäť zosilneli po útokoch, ktoré sa odohrali v uplynulých dňoch na Kyslinkách pri Hrochoti a v blízkosti horského hotela na Poľane.

Poľovnícky referent OZ Poľana: Slovensko sa nafúknuť nedá, medveďov je tu veľa (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ako na brífingu v Detve vo štvrtok uviedol primátor Detvy Ján Šufliarský, samosprávu často kontaktujú obyvatelia, ktorí hlavne v okrajových častiach mesta vídavajú medvede a obávajú sa napríklad ráno púšťať deti do školy alebo večer na krúžky. "Ľudia nám už hlásili aj to, že videli pohromade 11 medveďov," podotkol. "Škody nám však hlásia včelári, majitelia oviec, ale aj bežní obyvatelia, keď im medveď poničil kuríny na dvoroch," vymenoval.

Podľa poľovníckeho referenta OZ Poľana Martina Nôžku je nesporné, že už aj veľké medvede schádzajú do údolí, čo v minulosti nebolo. Populácia na Poľane sa pri tom za niekoľko uplynulých rokov výrazne zväčšila. Pripomenul, že pri výskume, ktorý sa robil v roku 2014, bolo na území o rozlohe 60.000 hektárov zaznamenaných 158 medveďov. Dnes sú však podľa neho tieto čísla výrazne vyššie. "Kedysi mala totiž medvedica len jedno či dve medvieďatá, dnes ich už pri matke vídať tri či štyri a dokonca bola videná medvedica s piatimi medvieďatami," dodal.

Viac o téme: MedvedeOhrozenieTrestné oznámenieMŽPPrikrmovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu