Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dvojica kontroverzných lekárov v hľadáčiku etickej komisie: Jasné slová jej šéfky! Takýto je ďalší postup

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Pixabay)

BRATISLAVA - Etická komisia zriadená s cieľom klepnúť po prstoch lekárom, ktorí šíria dezinformácia a hoaxy, riešila pôvodne až päť podnetov. Veci sa však pohli dopredu a aktuálne sú v centre ich pozornosti dvaja doktori - Peter Lipták a Andrej Janco. V ich prípade začal Úrad pre dohľad nad nad zdravotnou starostlivosťou ďalšie konania.

Úrad informoval o zriadení etickej komisie koncom minulého roka s cieľom pravidelne vyhodnocovať dostupné podnety a podrobiť ich eskalačnému mechanizmu. "Cieľom etického prieskumu bude reagovať na hoaxy šírené niektorými lekármi a jasné vymedzenie sa úradu voči komunikácii, ktorá porušuje základný záväzok zdravotníckeho pracovníka postupovať pri výkone povolania odborne, v súlade s etickým kódexom a na základe vedeckých poznatkov," informoval v tom čase úrad.

 

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zriadil etickú komisiu, ktorej predsedníčkou je JUDr. Katarína...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Monday, May 9, 2022

Po niekoľkých mesiacoch sa veci pohli vpredu. Etická komisia na čele s Katarínou Javorčíkovou v tomto roku zasadla po druhý raz. Pôvodne preverovala podnety na piatich lekárov a to na Štefana Hrušovského, Andreja Janca, Jána Lakotu, Petra Liptáka a Michala Pijáka. „V troch prípadoch komisia odporučila predsedníčke úradu ukončiť eskalačný mechanizmus, v dvoch prípadoch radí naďalej pokračovať,“ informovali.

V centre ich pozornosti stále zostávajú lekári Peter Lipták a Andrej Janco. V ich prípade úrad začal ďalšie konania v súčinnosti s ďalšími zodpovednými inštitúciami vrátane Štátneho ústavu na kontrolu liečiv a vyšším územným celkom. „Pre pacientov je kľúčové, aby lekársku profesiu vykonávali odborníci s vysokým stupňom odbornej aj morálnej integrity, v súlade s Etickým kódexom zdravotného pracovníka,“ uviedla predsedníčka komisie a členka Súdnej rady SR Katarína Javorčíková.

Peter Lipták aktuálne čelí polícii, ktorá mu kontroluje počítače, aj novinárom.
Zobraziť galériu (4)
Peter Lipták aktuálne čelí polícii, ktorá mu kontroluje počítače, aj novinárom.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Dezinformácie a hoaxy

Úrad začal lekárov intenzívne riešiť potom, ako niektorí z nich začali šíriť dezinformácie a hoaxy najmä v súvislosti s pandémiou Covid-19 a očkovaním proti tomuto ochoreniu. Úrad totiž poukázal na to, že v tom čase evidovali iba 7 prípadov v kauzálnej súvislosti s podaním vakcíny, čo pri viac ako 5 miliónoch podaných dávok predstavuje štatisticky, aj keď nie ľudsky, zanedbateľné riziko. "Pri plnom rešpekte k právu na slobodu prejavu je však s ohľadom na vyššie uvedené fakty neakceptovateľné, aby lekár spochybňoval existenciu ochorenia COVID-19, označoval vakcínu za podvod alebo namiesto vakcíny odporúčal lieky, ktoré nie sú pre liečbu tohto ochorenia registrované,“ jasne odkázali.

Dvojica kontroverzných lekárov v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Avizovali tiež, že v nadväznosti na vyhodnotenie konkrétnej veci bude úrad v rámci svojej kompetencie prijímať opatrenia voči takýmto lekárom, a to v podobe ukončenia spolupráce (ak je takýto lekár konzultantom úradu) až po návrhy na zrušenie licencie či podania na Disciplinárnu komisiu SLK.

V prípade Liptáka už v minulosti došlo k ukončeniu jedného disciplinárneho konania, o čom informovala Slovenská lekárska komora. To viedlo k uloženiu pokuty vo výške 500 eur. Takúto sankciu však úrad nepovažoval za dostatočnú. Vysvetlili to tým, že spomínaného lekára neprimäla ani k tomu, aby zmenil obsah webovej stránky svojej ambulancie, na ktorej naďalej verejne odporúčal liečbu v rozpore s výsledkami vedeckého poznania.

Dvojica kontroverzných lekárov v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pixabay)

Andrej Janco je lekár, ktorý sa do povedomia zapísal napríklad aj tým, že na sociálnej sieti zdieľal príspevok, v ktorom bolo očkovanie prirovnávané k holokaustu či rozhovor s ruským profesorom, ktorý tvrdil, že cukrovka a rakovina sú vymyslené choroby. Na adresu Miss Helsinki tmavej pleti sa zasa napríklad vyjadril, že je to „čierna opacha.“ Jeho profil sa dnes už na Facebooku dohladať nedá, polícia profil s týmto menom zaradila ešte koncom februára na zoznam "mimoriadne nebezpečných účtov."

Viac o téme: KonšpirácieDezinformáciePeter LiptákHoaxyEtická komisiaAndrej JancoÚrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu