Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Medzinárodný deň mierových síl OSN: Mier je jednou z najvzácnejších komodít, tvrdí Naď

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenská republika je súčasťou mierových síl Organizácie Spojených národov (OSN) od svojho vzniku. Za 29 rokov sa v doposiaľ 16 misiách pod vlajkou OSN vo svete vystriedali už tisícky slovenských vojakov. Pri príležitosti nedeľného Medzinárodného dňa mierových síl OSN minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) uviedol, že mier je jednou z najvzácnejších komodít. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Súčasnosť na plnej čiare potvrdzuje, že mier nie je samozrejmosť, práve naopak. Ide o jednu z najvzácnejších komodít. Slovensko je preto hrdým prispievateľom k jeho budovaniu pod záštitou OSN a sme odhodlaní byť súčasťou mierového úsilia a budovania bezpečnosti ako súčasť OSN, ale tiež Európskej únie a Severoatlantickej aliancie po boku spojencov aj naďalej – aktívne a zodpovedne," uviedol Naď. Zároveň poďakoval všetkým vojakom z radov Ozbrojených síl (OS) SR, ktorí sú alebo boli súčasťou mierových síl.

Aktuálne pôsobí 240 slovenských vojakov v mierovej misii OSN - UNFICYP na Cypre. Podľa hovorkyne rezortu obrany majú za cieľ zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria, prispievať k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove a vykonávať humanitárne úlohy.

 

114. TÝŽDEŇ V OBRANE Tento týždeň končím ešte jedným obhliadnutím sa za výročím operácie Anthropoid. Dvaja odvážni...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Sunday, May 29, 2022

Ďalší dvaja príslušníci OS SR pôsobia ako vojenskí pozorovatelia v najstaršej mierovej misii OSN - UNTSO na Golanských výšinách v Sýrii. Podieľajú sa tam na monitorovaní prímeria a dohliadaní plnenia dohôd o prímerí v regióne. Príslušníci OS SR sú neozbrojení a plnia svoje úlohy v súlade so zásadou nestrannosti.

Mierové sily OSN sú nasadzované výhradne na základe mandátu schváleného Valným zhromaždením OSN a Bezpečnostnej rady OSN. Tento mandát im zároveň stanovuje podmienky nasadenia, a teda aj ich právomoci. Medzinárodný deň mierových síl OSN, 29. máj, pripomína prvú misiu medzinárodného spoločenstva z roku 1948 na Blízkom Východe.

Korčok ďakuje tým, ktorí prispievajú k znižovaniu počtu obetí v konfliktoch

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) ďakuje všetkým, ktorí v často v náročných podmienkach prispievajú k znižovaniu počtu civilných obetí v konfliktoch. Uviedol to pri príležitosti nedeľňajšieho Medzinárodného dňa mierových síl OSN. TASR o tom informoval komunikačný odbor slovenskej diplomacie.

Počas tohto dňa si tak uctievame pamiatku viac ako 4000 obetí vrátane šiestich Slovákov, ktorí v nich priniesli tú najvyššiu obetu. "Jednou z priorít slovenskej diplomacie je udržiavanie mieru, ochrana ľudských práv a demokracie. Preto pravidelne vysielame našich príslušníkov do medzinárodných mierových misií," uviedol Korčok.  

Slovensko od svojej samostatnosti pomáhalo v 16 mierových misiách OSN, pôsobilo v nich viac ako 11.000 príslušníkov Ozbrojených síl SR. V súčasnosti pôsobí v mierovej misii na Cypre a pozorovateľskej misii v Sýrii 240 slovenských vojakov. Od roku 1948 sa celkovo uskutočnilo 72 mierových misií pod hlavičkou OSN, v ktorých doteraz pôsobilo viac ako milión príslušníkov takzvaných modrých prílb.

Viac o téme: MierovéOĽANOJaroslav NaďVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu