Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VEĽKÁ ANALÝZA Zdražovaniu ešte nie je koniec: Hrôzostrašné slová analytikov! Na TOTO sa treba pripraviť

Plány slovenských dodávateľov

Ako ozrejmila, Slovensko si pripravilo plán, ako zabrániť uzatvoreniu kohútikov plynu z Ruska do našej krajiny, ako sa tak stalo v Poľsku a Bulharsku. „Slovenskí dodávatelia si otvorili účty v ruskej banke, kam síce budú za plyn a ropu platiť v eurách, ale následne sa vykoná prevod na ruble a platba za tieto komodity sa zrealizuje v rubľoch,“ upozornila Halgašová.

VEĽKÁ ANALÝZA Zdražovaniu ešte
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa jej slov však nehrozí, že by na Slovensku či v Európskej únii bol nedostatok niektorých potravín či surovín. Priznala však, že problémom môžu byť výpadky obilia a olejnín, ktoré sa pestujú na Ukrajine či v Rusku. A to najmä pre krajiny tretieho sveta, kde sú tieto suroviny potrebné. To môže spôsobiť hlad či vlnu migrácie do oblastí, kde je potravín dostatok. Holéciová dopĺňa, že všetko bude závisieť od toho, ako dlho bude vojna na Ukrajine trvať. A to z dôvodu, že krajiny sú pred zberom novej úrody, pričom sa míňajú zásoby tej starej. Avšak, ako dodala, potravín by vzhľadom na členstvo v Európskej únii malo byť dostatok.

VEĽKÁ ANALÝZA Zdražovaniu ešte
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Zlé správy aj pre motoristov

Situácia nie je dobrá ani v prípade cien pohonných hmôt. Posledné týždne totiž ich ceny rapídne stúpli a v súčasnosti atakujú hranicu 1,8 eura za liter. Podľa Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Finlord by sa však mali motoristi pripraviť ešte na ďalšie zdražovanie. A to z dôvodu, že na európskom trhu je stále nedostatok nafty aj benzínu. To môže spôsobiť, že ceny pohonných hmôt stúpnu ešte o niekoľko centov za liter. Analytik Tomčiak však predpovedá, kedy by sa celé malo obrátiť. „Rast cien pohonných hmôt by sa mohol zastaviť v priebehu leta. Kartel OPEC, USA i Kanada zvyšujú svoju produkciu. Zároveň sa prirodzene znižuje spotreba ropy kvôli vysokým cenám. Domácnosti a firmy menej jazdia. Na konci tohto roku by mohol nastať globálny prebytok ropy. Európske rafinérie aktuálne hľadajú možnosti, ako čo najefektívnejšie nahradiť ťažkú sírnatú ropu z Ruska. Tento typ produkujú napríklad Saudská Arábie, Irán či Venezuela,“ vysvetlil.

VEĽKÁ ANALÝZA Zdražovaniu ešte
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty, Vlado Anjel)

Rovnako, ako Halgašová či Holéciová však tvrdí, že dôjde aj k ďalšiemu výraznému zvyšovaniu cien potravín. A nielen toho, ale aj stavebných materiálov. Rovnako s nárastom cien vo viacerých segmentoch dôjde aj k nárastu cien v službách, pričom inflácia bude mať negatívny vplyv najmä na nízkopríjmové vrstvy obyvateľstva. Podľa slov Tomčiaka bude všetko závisieť aj od vývoju na trhu s ropou a plynom, pričom sa čoraz viac hovorí o embargu na tieto dve komodity.

Z jeho pohľadu je reálnejšie embargo na ropu, pričom tvrdí, že sa tak stane do konca tohto roka. Avšak, v prípade plynu embargo možné nie je. „Potrvá ešte niekoľko rokov, kým bude možné kompletne znížiť závislosť na ruskom plyne. Cena plynu po vypnutí dodávok do Poľska a Bulharska skokovo vzrástla o viac ako 15 %. Na lokálnych trhoch bolo zdraženie ešte výraznejšie. Európske vlády musia aktuálne riešiť nielen dovoz energetických surovín, ale dôležité je i zvyšovanie energetických úspor napríklad zatepľovaním budov či efektívnejším využívaním elektrickej energie v priemysle,“ dodal.

Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (9)
Annalena Baerbocková  (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie zdražovanie hypoték?

S rastúcimi cenami stavebných materiálov, nehnuteľností a infláciou však ruka v ruke zdraželi aj ceny hypoték. Úrokové sadzby donedávna boli rekordne nízke na úrovni zhruba jedného percenta pri krátkodobých fixáciách. Teraz však v prípade dlhodobých fixácií atakujú hodnoty aj 2,5 percenta. A tu to vraj ani zďaleka nekončí. Ten rast, ktorý zastihol hypotekárne úvery nie je s vysokou pravdepodobnosťou na konci, banky svoje sadzby upravujú takmer každý týždeň. Na trhu sú banky, ktoré zvýšili svoje úrokové sadzby v tomto roku už štyrikrát. Sadzby, ktoré sa pohybujú v týchto výškach sú aktuálne pri dlhších fixáciách, s ktorými bankám narástli náklady najviac. Nevylučujem ani scenár, pri ktorom budú hypotéky s najkratšími fixáciami, teda tie najlacnejšie začínať 2% sadzbou,“ upozornil riaditeľ portálu Finančný kompas Matej Dobiš.

VEĽKÁ ANALÝZA Zdražovaniu ešte
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako vysvetlil, bankám narástli v poslednom období na medzibankovom trhu náklady v porovnaní s tým, za akú sumu požičiavali klientom hypotéky v uplynulých rokoch. Aj to podľa slov Dobiša dôvod zdražovania hypoték. Ako dodal, v súčasnosti je takmer nemožné nájsť čokoľvek, čoho hodnota by sa oproti posledným rokom nezvýšila. Medzi hlavné dôvody zdražovania uviedol pandémiu koronavírusu, ale napadnutie Ukrajiny Ruskom. Poukázal na to, že Národná banka Slovenska odhaduje, že v budúcom roku dosiahne inflácia hodnoty 9,7 až 13,8 percenta, pričom je dôležité, ako sa bude vyvíjať konflikt u našich východných susedov.

A čo by odporučil čitateľom, ako tieto ťažké časy prežiť? „Investovať, iba tak viete poraziť infláciu. Keď vieme, že hodnota peňazí ktoré máte, bude o mesiac nižšia nemôžeme sa na to iba nečinne prizerať. Ak si odkladáme peniaze bokom, musíme s nimi pracovať nie ich iba zhromažďovať, inak poklesne aj ich hodnota. Poraziť infláciu v tej výške v ktorej sa aktuálne nachádza je veľmi náročné. Reálne však je, minimalizovať ten rozdiel medzi tým o koľko klesne moja hodnota úspor vďaka zhodnoteniu a tým o koľko narastie inflácia,“ uzavrel.

 

Viac o téme: ZdražovaniePohonné hmotyInfláciaZdražovanie potravínKoronavírusJarmila HalgašováSlovenská poľnohospodárska a potravinárska komoraVojna na UkrajineVyššie ceny potravínDrahšie hypotékyDrahšie ceny pohonných hmôt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu