Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prečo NAKA obvinila Fica a Kaliňáka? Vypovedá na nich Rajecký, pomohla aj Kočnerova Threema!

Robert Fico a Robert Kaliňák Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovensko v stredu obletela správa, že elitní policajti zadržali bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka a známeho advokáta Mareka Paru. Obvinenie má na krku aj expremiér Robert Fico. Polícia ich viní zo založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny. Na politikov vypovedal aj kamarát Norberta Bödöra Tomáš Rajecký.

Podľa obvinenia, ktoré majú Topky k dispozícii, sú Robert Kaliňák a Robert Fico obvinení spolu s Tiborom Gašparom a Norbertom Bödörom. Líder Smeru má byť podľa polície na vrchole údajnej zločineckej skupiny. Stíhanie bývalých vysokopostavených politikov nadväzuje na kauzu Očistec, ktorá je známa tým, že v nej figurujú vrcholoví policajti. 

Zločinecká skupina, ktorú podľa polície ovládali Fico s Kaliňákom, mala slúžiť na diskreditáciu ich politických oponentov. Spomína sa konkrétne exprezident Andrej Kiska či súčasný minister financií a expremiér Igor Matovič. O tomto všetkom vypovedal, okrem iných, aj muž z mafiánskych zoznamov, Kočnerov a  Bödörov kamarát Tomáš Rajecký. 

Prečo NAKA obvinila Fica
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR / KR PZ v Bratislave)

Okrem Rajeckého na Fica a Kaliňáka vypovedal aj známy kajúcnik Ľudovít Makó, ale aj Bernard Slobodník. Polícia vypočula aj bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho a bývalého generálneho riaditeľa daňovej a colnej sekcie finančnej správy Daniela Čecha. V obvinení sa spomínajú aj mediálne výstupy, ktorými Robert Fico spochybňoval trestné stíhania napríklad Dušana Kováčika či iných, jemu blízkych ľudí. Na tie upriamil pozornosť aj Ficov a Kaliňákov obhajca David Lindtner. Vyšetrovateľ však v obvinení spomína, že tieto výstupy "v žiadnom prípade nemajú trestnoprávnu zodpovednosť a nekladú sa mu za vinu"

Pokyny od Fica a Kaliňáka

V obvinení sa spomína, že práve Robert Fico a Robert Kaliňák mali zadávať pokyny údajnej zločineckej skupine, ktorú polícia označila v rámci kauzy Očistec. Pokyny mali zahŕňať diskreditáciu politických oponentov, akými bol exprezident Andrej Kiska či Igor Matovič. 

Ľudovít Makó vo svojej výpovedi uviedol, že Robert Fico za čias svojej vlády "zneužíval svoje postavenie na diskreditáciu rôznych osôb, najmä tých, ktoré by ho mohli politicky ohroziť". Makó uviedol, že na pozíciu šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy ho oslovil Norbert Bödör. Tvrdil, že Bödör mal vplyv na obsadzovanie dôležitých pozícii, ktorý mal byť priamo od Fica a Kaliňáka. 

Obhajca Roberta Fica a Roberta Kaliňáka David Lindtner

Obhajca Fica a Kaliňáka by chcel, aby prípad dozorovala Generálna prokuratúra SR (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Makó vypovedal, že zo strany Norberta Bödöra a Tibora Gašpara prišla požiadavka na zistenie a ozrejmenie skutočností, ktoré sa týkali krátenia dane a poistného, resp. iných trestných činov Igora Matoviča. Malo ísť o politickú diskreditáciu Matoviča pred voľbami v roku 2016 a túto požiadavku mali, podľa ich slov, dostať priamo od vedenia strany Smer.

Rajecký a KTAG

O diskreditácii exprezidenta Andreja Kisku vypovedal aj František Imrecze, Daniel Čech, ale aj Tomáš Rajecký. Práve Rajecký mal do médií rozposlať z falošnej emailovej adresy podrobnosti daňovej kauzy Kisku aj s dokumentami z daňového úradu. Rajecký vypovedal, že mu ich priniesol Norbert Bödör a za túto "službičku" mu povedal, že ho nebude riešiť polícia. 

Prečo NAKA obvinila Fica
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dokumenty na diskreditáciu Kisku mal zabezpečiť Ľudovít Makó a František Imrecze. Imrecze vo svojej výpovedi opísal aj stretnutie, ktoré sa malo uskutočniť priamo v kancelárii Roberta Fica. Prítomný mal byť aj Ľudovít Makó a Robert Kaliňák. 

"Na uvedené stretnutie ho zavolal Robert Kaliňák a požiadal ho, aby naň zobral aj Laja, teda Ľudovíta Makóa. Robert Fico na tomto stretnutí zadal ministrovi Kažimírovi úlohu vypracovať správu zo strany ministerstva financií o nezrovnalostiach vo financovaní prezidentskej kampane osoby Andreja Kisku. Ku koncu tohto stretnutia mal obvinený ešte krátky rozhovor s Norbertom Bödörom, počas ktorého poznamenal, že už v anonymoch z adresy yegortrutnov (presné znenie si nepamätá) boli informácie o daňovom delikte spoločnosti KTAG dosť detailné, pričom na túto poznámku Bödör reagoval tak, že to bolo aj zložité a nákladné zabezpečiť,“ píše sa v uznesení o obvinení. 

Kočnerova Threema

Okrem nových svedectiev vychádzajú vyšetrovatelia aj zo známej Kočnerovej Threemy. Podľa obvinenia medzi osobami Marian Kočner a obvineným Norbertom Bödörom dochádza "k rozoberaniu týchto záležitosti, oslovovaniu obvineného Roberta Fica titulom šéf a je z nej zrejmé, že ide o uzavreté a konšpiratívnym spôsobom fungujúce spoločenstvo ľudí páchajúce protispoločenskú činnosť,“ píše sa v uznesení.

Marian Kočner si v súčasnosti odpýkáva 19-ročný trest pre kauzu zmeniek. Obžalovaný je aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka

Prečo NAKA obvinila Fica
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyšetrovatelia zachytili v Threeme aj komunikáciu, kde sa práve Bödör s Kočnerom dohadovali o kauze KTAG a diskreditácií Andreja Kisku. "Komunikácia prebieha v kontexte o skutočnostiach, kde sa diskutujúce osoby rozprávajú o presných konkrétnych veciach, z čoho je vo všeobecnosti zrejmé, že téma rozhovoru je napriek kódom a prezývkam, komunikujúcim osobám zrejmá," stojí v uznesení. 

Uznesenie obsahuje aj niekoľko prepisov komunikácie medzi Norbertom Bödörom a Marianom Kočnerom. Ďalej sa v uznesení konštatuje, že Robert Fico a Robert Kaliňák mali mať neobmedzený prístup k iným členom údajnej zločineckej skupiny a mali v nej mať rozhodujúce slovo. 

Kaliňáka zadržali na chate, Fica nemohli

Národná kriminálna agentúra zadržala Roberta Kaliňáka a Mareka Paru v stredu v ranných hodinách. Kaliňáka, podľa informácií polície, zadržali na jeho chate. Na jeho žiadosť mu bolo umožnené rozlúčiť sa s rodinou. Obvinený je aj Robert Fico, toho však zadržať nemohli, musela by s tým súhlasiť Národná rada. Roberta Fica a Roberta Kaliňáka zastupuje David Lidtner, obhajcom Mareka Paru je Michal Mandzák. Obaja spolu zastupovali Mariana Kočnera. 

V rámci akcie Očistec zadržali už aj koncom roka 2020 viacerých bývalých policajných funkcionárov. Výnimkou nie je ani bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, bývalý šéf NAKA Peter Hraško alebo bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer.

Viac o téme: Obvinenie Robert FicoRobert KaliňákNAKAOčistec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu