Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hrozí kolaps aj tvrdý štrajk: Lekári tlačia na vládu, Lengvarský obvinenia odmieta! Rezorty na seba odkazujú

Lengvarského rezort je pod tlakom, no obvinenia odmieta Zobraziť galériu (9)
Lengvarského rezort je pod tlakom, no obvinenia odmieta (Zdroj: Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Lekári aj asociácia zamestnávateľských zväzov dlhodobo upozorňujú na hroziaci kolaps zdravotníctva. Lekárske odborové združenie vyhlásilo štrajkovú pohotovosť. Situácia je naozaj kritická, ministerstvo zdravotníctva ubezpečuje, že robí všetko pre to, aby sa podmienky na prácu lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov zlepšovali. Rozhodnutie má padnúť koncom júna.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR minulý týždeň upozornila na hroziaci kolaps zdravotníctva, ku ktorému by mohlo prísť od začiatku mája. Premiéra Eduarda Hegera požiadali v otvorenom liste o stretnutie s cieľom hľadať riešenie urgentnej situácie. List bol adresovaný aj ministrovi financií Igorovi Matovičovi a ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému. Rezort zdravotníctva v reakcii uviedlo, že robí všetko pre zlepšenie situácia.

Archívne VIDEO Lekárski odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť a chystajú hromadné výpovede

Lekárski odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť a chystajú hromadné výpovede (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Ani 365 miliónov eur nestačí

"Už pri vzniku rozpočtu na rok 2022 sme upozorňovali, že nie je dostatočný a nepokrýva ani dofinancovanie nárastu minimálnych mzdových nárokov vyplývajúcich z platnej legislatívy, zvýšené náklady spojené s rastom cien energií či inflácie," uviedla AZZZ SR s tým, že ani avizovaných 365 miliónov eur pre zdravotníctvo nie je dostatočných. List podpísali zástupcovia malých a stredných nemocníc, polikliník, ambulancií, dopravnej zdravotnej služby a chemického a farmaceutického priemyslu.

Hrozí kolaps aj tvrdý
Zobraziť galériu (9)

AZZZ SR upozorňuje, že prípadné vypovedanie zmlúv zdravotným poisťovniam zo strany zdravotníckych organizácií by mohlo spôsobiť napríklad odloženie plánovaných hospitalizácií a urýchliť odchod zdravotníkov do zahraničia. "Vážne dosahy nedofinancovania pre ambulantný sektor avizuje aj Asociácia súkromných lekárov. Nízke platby od poisťovní neumožňujú ambulanciám, ktoré sú neštátnymi zariadeniami, získať alebo udržať sestry," konštatuje v liste. Hovorí tiež o slabej motivácii prevádzkovať ambulancie pre lekárov v dôchodkovom veku.

Odchod zdravotného personálu to len urýchli

Ani zmluvy Zväzu ambulantných poskytovateľov s dvomi zdravotnými poisťovňami podľa AZZZ SR nereflektujú na neúmerne sa zvyšujúce ceny vstupných nákladov. Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení zase žiada zaradiť zdravotnícke zariadenia medzi subjekty s regulovanou cenou elektriny. Zväz chemického a farmaceutického priemyslu SR konštatuje, že zdravotníctvo potrebuje aspoň o 200 miliónov eur viac na lieky a nové terapie.

Hrozí kolaps aj tvrdý
Zobraziť galériu (9)

"Takáto situácia zasiahne aj zdravotný personál, ktorého odchod do zahraničia sa len urýchli a slovenské zdravotníctvo stratí už aj poslednú nádej na pozitívnu budúcnosť," dodala na záver Asociácia nemocníc Slovenska, ktorej riaditeľom je Marián Petko, riaditeľ NsP Sv. Jakuba Bardejov. Aj stavovské organizácie v zdravotníctve vyzvali vládu, aby dala verejný prísľub, kedy a ako plánuje riešiť požiadavky na zvýšenie ich platov.

Lekárski odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť, rozhodnutie má byť koncom júna

Lekárski odborári vyhlásili od začiatku apríla štrajkovú pohotovosť. Reagujú tak na to, že napriek dlhodobým upozorneniam a viacerým rokovaniam vláda nerieši situáciu v zdravotníctve. Ak sa nič nezmení, zvažujú vypovedanie nadlimitných nadčasov v nemocniciach či podanie hromadných výpovedí. Rezort zdravotníctva odmieta obvinenia z nečinnosti a prosí zdravotníkov, aby zostali pri pacientoch. Lengvarský vtedy v reakcii na štrajk uviedol, že dúfa, že kolaps zdravotníctva nehrozí.

Lekárske odborové združenie (LOZ) vyhlásilo štrajkovú pohotovosť a hrozí výpoveďami
Zobraziť galériu (9)
Lekárske odborové združenie (LOZ) vyhlásilo štrajkovú pohotovosť a hrozí výpoveďami  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Rezort uviedol, že rokovania zástupcov LOZ s predsedom vlády Eduardom Hegerom, ministerstvami zdravotníctva a financií sa tento rok uskutočnili niekoľkokrát na úrovni konštruktívnej diskusie o problémoch v sektore zdravotníctva s cieľom nastaviť postupné spoločné kroky k zlepšeniu situácie. Premiér Heger uviedol, že rokovania vedie rezort zdravotníctva. "Rozhodnutie k tejto téme má byť do 30.6.," uviedla pre Topky hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

"Čo sa týka platového ohodnotenia do konca júna tohto roka nastavíme riešenie a potrebné kroky, ako platy zdravotníkom na Slovensku zvýšiť. Uvedomujeme si, že zlepšenie platového ohodnotenia je pre túto profesiu plne zaslúžené. Aj preto sme ku koncu roka dali zdravotníkom odmeny vo výške 350 eur," dodala Eliášová.

Ministerstvá na seba odkazujú

List bol okrem iného adresovaný aj ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Tlačový odbor rezortu financií však odkazuje na rezorty zdravotníctva a práce. "Ide o otázky na ministerstvo zdravotníctva, prípadne ministerstvo práce, ktoré je, spolu so zamestnávateľmi, súčasťou tripartity," uviedol pre Topky rezort. "Rokovania musia prebehnúť najskôr na úrovni spomínaných ministerstiev, ktoré sú partnermi dotknutých organizácií," dodal.

Hrozí kolaps aj tvrdý
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rezort práce však túto problematiku podľa hovorkyne nerieši. "Riešenie situácie v zdravotníctve nie je v kompetencii Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny," uviedla pre Topky hovorkyňa ministerstva práce Monika Hnilicová. Matovič spolu so šéfom zdravotníctva koncom marca oznámili, že do zdravotníctva má v tomto roku prísť navyše 365 miliónov eur.

Rezort robí všetko pre to, aby sa podmienky zlepšili, problémy v zdravotníctve sa neriešili dlhé roky

Ministerstvo zdravotníctva opakovane ubezpečuje, že robí všetko pre to, aby sa podmienky na prácu lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov zlepšovali. "Faktom je, že na Slovensku sa problémy v zdravotníctve dlhé roky neriešili a po výmene vlády v roku 2020 sme okamžite dostali do vienka pandémiu, akú svet za posledné storočie nezažil. Našou prioritou bolo zachraňovanie životov a nastavovanie opatrení, ktorých cieľom bolo ochrániť obyvateľov Slovenska pred nebezpečným vírusom," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Hrozí kolaps aj tvrdý
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Pracujeme na reforme nemocníc, reforme ambulantnej siete a urgentnej zdravotnej starostlivosti. Vďaka prijatým reformám môžeme čerpať európske peniaze z Plánu obnovy a odolnosti," pripomína Eliášová s tým, že rezort aktuálne čelí veľkej výzve na historické investície a možnosti stavby nových nemocníc či blokov. "Už dnes vieme vďaka internej analýze povedať, že len štátne nemocnice sú schopné uchádzať sa o tieto investície dvadsiatimi projektami," povedala.

Prácu zdravotníkov si vážime

Po vyhlásení výzvy sa podľa rezortu pridajú ďalšie nemocnice aj mimo zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu. "Našou spoločnou úlohou v najbližších mesiacoch bude zodpovedne projekty posúdiť a vybrať tie, ktoré adresne zlepšia poskytovanie zdravotnej starostlivosti naprieč celým Slovenskom. Pripravili sme legislatívu, ktorá umožní vstup moderných inovatívnych liekov na náš trh a pomôže zachrániť život ťažko chorým pacientom. Aktívne sme spolu pracovali aj na zlepšovaní dlhodobej a paliatívnej starostlivosti," vymenúva ďalej Eliášová.

COVID situácia sa zlepšuje: Kolaps zdravotníctva? Lengvarský verí, že nehrozí: Hospitalizovaní sú aj Ukrajinci (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezort zdôraznil, že prácu lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov si váži. "Minister Lengvarský osobne pri pravidelných návštevách zdravotníckych zariadení ďakuje všetkým pracovníkom oddelením ktoré navštívi, za ich nasadenie a starostlivosť o pacientov," uviedol  rezort.

Lengvarského rezort obvinenia odmieta

Ministerstvo zdravotníctva dôrazne odmieta obvinenia z nečinnosti v sektore. "Máme za sebou dva nesmierne ťažké roky pandémie, na ktoré nadviazal vojnový konflikt na Ukrajine a spoločnými silami aj túto situáciu zvládneme. Ubezpečujeme opakovane, že robíme všetko pre to, aby zdravotníci na Slovensku pracovali v adekvátnych podmienkach a boli aj adekvátne ohodnotení," uviedla Eliášová.

Zdravotníctvo má mať v tomto roku navyše 365 miliónov eur (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rezort pripomína, že do systému verejného zdravotného poistenia po rokovaniach s kolegami z ministerstva financií príde navyše 365 miliónov eur. "Vyššia platba za štátnych poistencov prinesie 100 miliónov eur, zvýšilo sa tiež základné imanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne o 120 miliónov eur. Upozorňujeme, že štátna poisťovňa má najväčší podiel na trhu a zabezpečuje zdravotnú starostlivosť viac ako trom miliónom ľudí žijúcim na Slovensku. Štát ako zodpovedný akcionár preto pristúpil k danému kroku. K rovnakému kroku môžu pristúpiť v prípade potreby aj akcionári súkromných zdravotných poisťovní," vysvetľuje hovorkyňa.
 
Ďalších 145 miliónov eur prinesie vyšší výber poistného. Rezort zároveň avizuje aj ďalšie opatrenia smerujúce k tomu, aby peniaze, ktoré majú slúžiť pacientom, k nim aj reálne prišli. "Všetky opatrenia, ktoré sú a budú vykonané smerujú tiež k tomu, aby sme ocenili prácu našich zdravotníkov a umožnili kvalitnejšiu starostlivosť pacientom na Slovensku," dodala hovorkyňa.

Prečítajte si celý list Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR:

Hrozí kolaps aj tvrdý
Zobraziť galériu (9)
Hrozí kolaps aj tvrdý
Zobraziť galériu (9)
Hrozí kolaps aj tvrdý
Zobraziť galériu (9)

Viac o téme: ŠtrajkRokovanie LOZEduard HegerVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu