Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VRAŽDA KUCIAKA Veľké priznanie na súde: Som vinný! Kočner vo väzenskom mundúre, Kušnírovú vylúčili

Obžalovaní v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a a v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Zobraziť galériu (17)
Obžalovaní v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a a v prípade prípravy vrážd prokurátorov. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PEZINOK - Pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa opäť postaví Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó. Senát pod vedením Ruženy Sabovej bude znova prejednávať obžalobu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prípad je spojený aj s kauzou prípravy vrážd prokurátorov. Pojednávanie sledujeme ONLINE.

  • Na špecializovanom trestnom súde pokračuje pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka
  • Právoplatný rozsudok si už vypočul vrah Miroslav Marček a Zoltán Andruskó, ktorý vraždu sprostredkoval
  • ŠTS odsúdil na 25 rokov aj Marčekovho bratranca Tomáša Szabóa
  • ŠTS uznal Kočnera a Zsuzsovú za nevinných, Najvyšší súd rozhodnutie zrušil a prípad vrátil do Pezinka
  • V prípade rozhoduje senát pod vedením Ruženy Sabovej kauza je spojená aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov
  • Najvyšší súd vyhovel Kočnerovej námietke a v senáte už nie je sudkyňa Pamela Záleská
  • Prokurátor namietal predsedníčku senátu Ruženu Sabovú a sudcu Rastislava Stieranku, Najvyšší súd námietke nevyhovel

V Pezinku sa začalo pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka, dostavili sa Kočner aj Zsuzsová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

ONLINE

14:52 Na pojednávaní sa dnes čítajú výpovede obžalovaných. Na dnešný deň nie sú naplánovaní žiadni svedkovia. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 3. mája. 

14:36 Prokurátor navrhuje prečítať aj výpovede Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej z prípravného konania, ako aj zo súdneho pojednávania. 

14:23 Pokračuje sa v čítaní výpovede Darka Dragića. Počas toho, ako sudkyňa výpoveď číta, tlmočníčka mu prekladá. 

13:31 Počas toho, ako prokurátor číta výpoveď Dušana Kracinu, Kočner si, ako vždy, cez lístočky dopisuje so svojím advokátom. Zsuzsová si píše poznámky. 

13:16 Pokračuje sa čítaním výpovede obžalovaného Dušana Kracinu. Kracina je obžalovaný, z toho, že sa mal podielať na príprave vrážd prokurátorov. 

13:09 Po prestávke pokračuje pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a v prípade prípravy vraždy prokurátorov. Pokračuje sa čítaním zápisnic o výsluchu v prípravnom konaní. 

12:12 Pojednávanie je prerušené do 13:00. 

11:53 Teraz sa budú čítať výpovede z prípravného konania. Keďže ŠTS pojednáva od začiatku, číta sa aj výpoved Tomáša Szabóa, kedy vypovedal o vražde novinára Jána Kuciaka. Szabó, ktorý je už za vraždu Kuciaka právoplatne odsúdený, vtedy vypovedal, že novinára mali ísť vtedy len zbiť. 

11:50 Súd sa ešte nerozhodol, ktoré dôkazy zahrnie do dokazovania. Predsedníča senátu Sabová vyhlásila, že súd zamýšľa dať zúčastneným stranám lehotu na to, aby si rozmysleli, na ktorých výsluchoch trvajú osobne a aké dôkazy navrhujú vykonať. 

11:42 Prokurátor navrhuje prečítať všetky zápisnice ku skutku. Obhajcovia obžalovaných to nenavrhujú. "K návrhu prokurátora uvádzam, že žiadame zohľadniť dátumy zápisníc o výsluchu obvinených, ktoré boli vykonané pred vznesením obvinenia Marianovi Kočnerovi," povedal Kočnerov obhajca Marek Para. 

11:37 V prípade, ak obžalovaný využije svoje právu nevypovedať, na návrh prokurátora alebo obhajcu, sa môže prečítať zápisnica o jeho skorších výsluchoch. 

11:34 Tomáš Szabó využil tiež právo nevypovedať a dodal, že svoje konanie ľutuje. Vypovedať odmietol aj Dušan Kracina a Darko Dragić.

11:31 Pojednávanie pokračuje výsluchmi obžalovaných. "Počas pojednávania sa budem vyjadrovať k jednotlivým dôkazom. A po vykonaní dokazovania sa vyjadrím k celej veci súvisle a komplexne," povedal Kočner a odmietol vypovedať. Rovnako sa vyjadrila aj Alena Zsuzsová a vypovedať odmietla. 

11:27 Po prestávke senát vyhlásil, že prijal priznanie Saboá. Zároveň predsedníčka senátu Ružena Sabová dodala, že súd vykoná dokazovanie v súvislosti s výškou trestu a odškodného. 

10:47 Senát prerušil hlavné pojednávanie na niekoľko minút.

10:45 Prokurátor navrhol prijať vyhlásenie o vine Szabóa a vypočuť ho k účasťu obžalovaných ku skutkom. "Zároveň si dovolím požiadať tento súd o to, aby sa odklonil od svojej zvyčajnej praxe a nevylúčil Ing. Szabóa na samostatné konanie z dôvodu, aby predišiel námietkam zaujatosti," vyhlásil prokurátor. 

10:33 "Skutky, ktoré sú mi obžalobou kladené za vinu, som nespáchal, som nevinný," vyhlásil Kočner. Zsuzsová obžalobu v plnom rozsahu odmietla a tiež vyhlásila, že je nevinná. 

"Chcel by som podať vyhlásenie o vine. Som vinný vo všetkých skutkoch, ktoré sa mi obžalobou kladú za vinu," vyhlásil Tomáš Szabó. Po tomto vyhlásení Zsuzsová a Kočner pozreli na Szabóa a začali sa radiť so svojimi obhajcami. Szabó je už právoplatne odsúdený v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na 25 rokov. 

Skutky, ktoré sú mu kladené za vinu v prípade prípravy vrážd prokurátorov, doteraz odmietal. Ide preto o zásadnú zmenu v jeho postoji. 

VRAŽDA KUCIAKA Veľké priznanie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dušan Kracina a Darko Dragić vyhlásili, že sú nevinní. 

10:08 Predsedníčka senátu Ružena Sabová vyhlásila, že matku Martiny Kušnírovej na hlavné konanie nepripúšťa, čiže nebude pojednávať o náhrade jej škody. Podľa senátu Kušnírovej nevznikol nárok na náhradu škody, pretože podľa obžaloby bola vražda Martiny Kušnírovej v príčinnej súvislosti s vraždou Jána Kuciaka. A teda to bola chyba len Miroslava Marčeka, ktorý konal samostatne a vraždu Martiny si nikto neobjednal. 

Zlaticu Kušnírovú senát odkázal na občianskoprávny súd. Z pojednávania tak odišiel jej splnomocnenec, keďže súd Kušnírovú vylúčil z procesného postavenia poškodenej. 

09:36 Kočner je obžalovaný aj z toho, že si u Zsuzsovej objednal aj vraždu súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, terajšieho špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Petra Šufliarskeho.

VRAŽDA KUCIAKA Veľké priznanie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
VRAŽDA KUCIAKA Veľké priznanie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:27 Prokurátor teraz prednáša obžalobu, ktorú podal na Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera pre vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Kočner si mal podľa obžaloby vraždu Kuciaka objednať u Aleny Zsuzsovej, ktorá mala vzápätí kontaktovať Zoltána Andruskóa. Ten na vraždu najal Tomáša Szabóa a jeho bratranca Miroslava Marčeka. 

09:24 Prokurátor vyhlásil, že je toho názoru, že nie sú splnené podmienky na konanie o dohode o vine a treste u žiadneho z obžalovaných. 

Konanie o dohode o vine a treste odmietli aj všetci obžalovaní. 

VRAŽDA KUCIAKA Veľké priznanie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
VRAŽDA KUCIAKA Veľké priznanie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:19 Predsedníčka senátu Ružena Sabová informuje prítomných obžalovaných o možnosti dohody o vine a treste. 

09:09 Rodičia Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej tentorkrát na pojednávanie neprišli. 

09:07 Na pojednávaní je prítomný Marian Kočner aj Alena Zsuzsová. Obaja sú vo väzenských mundúroch. Zsuzsová má na hlave parochňu. Prítomný je aj aj Tomáš Szabó a Dušan Kracina. 

VRAŽDA KUCIAKA Veľké priznanie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
VRAŽDA KUCIAKA Veľké priznanie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:00 Začalo sa pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prípad je spojený aj s kauzou prípravy vrážd prokurátorov. 

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice bude ŠTS opäť rozhodovať o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné tresty. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Zoltán Andruskó
Zobraziť galériu (17)
Zoltán Andruskó  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelil v ich dome vo Veľkej Mači Miroslav Marček. Stalo sa tak pred štyrmi rokmi 21. februára 2018. Marček strelil Kušnírovú do hlavy a Kuciaka dvakrát do hrube. Odsúdený Marček pôvodne vypovedal, že Kuciaka mali uniesť a jeho telo sa nemalo nikdy nájsť.

Miroslav Marček
Zobraziť galériu (17)
Miroslav Marček  (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Podľa obžaloby si mal vraždu objednať Marian Kočner, o ktorom Kuciak písal. Urobiť tak mal cez Alenu Zsuzsovú, ktorú používal aj ako volavku na vplyvných mužov. Zsuzsová zase oslovila Zoltána Andruskóa, ktorý sa ako prvý k skutku priznal. Andruskó na vraždu najal Marček a jeho bratranca Tomáša Szabóa. Szabó mal Marčeka priviezť do Veľkej Mače. Špecializovaný trestný súd ho neprávoplatne odsúdil na 25 rokov väzenia. Szabó však tvrdí, že je nevinný. Najvyšší súd mu vinu potvrdil. 

Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (17)
Alena Zsuzsová  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Marian Kočner na súdnom pojednávaní
Zobraziť galériu (17)
Marian Kočner na súdnom pojednávaní  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Najvyšší súd námietkam nevyhovel

Dvojica sudcov Špecializovaného trestného súdu z kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorej zaujatosť namietol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, môže v prípade naďalej rozhodovať. Vyplýva to z rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR.

VRAŽDA KUCIAKA Veľké priznanie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

"Najvyšší súd konajúc o sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a obžalovaného Mariana K. rozhodol tak, že napadnuté uznesenie ŠTS zrušil bez ďalšieho, pretože dospel k záveru, že námietka zaujatosti nebola vznesená bezodkladne," informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Prokurátor ÚŠP podal 24. marca námietku zaujatosti voči predsedníčke senátu Ružene Sabovej a členovi senátu Rastislavovi Stierankovi. Odvolával sa na predchádzajúce rozhodnutia NS SR o vylúčení sudkyne Pamely Záleskej v tejto trestnej veci. Proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice sa na ŠTS opätovne začal pojednávať vo februári 2022.

Viac o téme: VraždaPojednávanieŠpecializovaný trestný súdJán KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu