Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Premiér Eduard Heger by považoval za dobré eliminovať kultúrne vojny na Slovensku

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽANO) by považoval za dobré eliminovať kultúrne vojny na Slovensku. Pomôcť podľa neho môže Úrad splnomocnenca vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Informoval o tom riaditeľ úradu Michal Považan. Na Úrade vlády SR sa v utorok pod vedením premiéra stretla splnomocnenkyňa vlády Anna Záborská (OĽANO) aj so zástupcami rezortov. Cieľom mal byť začiatok spolupráce.

"Ak by sa nám podarilo debatovať o podstate problémov a eliminovať kultúrne vojny na Slovensku, bude to veľká vec. Nielen Slovensko, ale aj celý svet je rozdelený. Pevne verím, že Slovensko môže byť aj v tomto určovateľom trendu. Úrad Anny Záborskej má v tom nezastupiteľnú úlohu," skonštatoval premiér. Doplnil, že cieľom má byť moderné Slovensko, ktoré si ctí základné univerzálne ľudské práva. "Mnohé z nich majú svoj pôvod práve v náboženskej slobode," poznamenal.

Záborská hovorí o základe diskusií o slobode náboženstva a presvedčenia vo faktoch, a nie dojmoch. "A to aj v prípade, ak sa nám fakty nepáčia. To musí byť začiatok každej zmeny. Jednoducho ju musíme založiť na pravde," povedala. Pomenovala projekty spolupráce s orgánmi verejnej správy a zdôraznila potrebu vzájomného rešpektu. Upozornila napríklad na šikanu v školách z dôvodu viery či presvedčenia. "Nenávisť a šikana sa, žiaľ, šíria nielen na školách. Mojím cieľom je prispieť k zmierneniu napätia a navráteniu sa ku kultivovanej a na pravde založenej debate," deklarovala.

Viac o téme: SlovenskoEduard HegerKultúrne vojny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu