Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Črtajú sa zmeny v prípade STK: Kontroly po novom a nový systém revízie, dôvodom sú aj elektromobily

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko malo tú česť, že sa v uplynulých dňoch na našom území konala medzinárodná konferencia European PTI Workshop 2022. Jej závery sa však ale môžu premietnuť do zmien, ktoré si už pýta aj doba a technológia, ktorá sa nachádza v dnešných moderných vozidlách. Logicky z toho vyplýva aj zmena v oblasti kontroly vozidiel STK, kde sa očakávajú zmeny.

Informácie o zmenách priniesli Hospodárske noviny. Podľa nich je v hre aj zavedenie kontroly nových systémov vozidiel, zmeny kontrolných metód alebo úpravy intervalov kontroly a tiež ďalšie rozšírenie o nové skupiny vozidiel. Doba a vývoj je totiž nezadržateľný a musíme sa jej prispôsobovať.

Chystajú sa zmeny v lehotách?

Základ zmien sa položil na medzinárodnej konferencii European PTI Workshop 2022. Dnešné čísla sú motoristom známe - návšteva kontroly vozidla počas každých dvoch rokov a ak ide o nové auto, tak najneskôr po štyroch rokoch od registrácie vozidla. Vodiči aj majitelia áut iste vedia, že tieto prehliadky sú nevyhnutné, aby bolo auto v dobrom kondičnom stave a tiež neohrozovalo ostatných.

Črtajú sa zmeny v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Je však možné, že tieto lehoty absolvovania kontrol by sa mohli v nasledujúcich rokoch zmeniť. Nemá pritom ísť len o jedinú zmenu na poli STK v EÚ. Práve spomínaná konferencia European PTI, mohla byť impulzom k blížiacim sa zmenám a k realizácii tohto zámeru.

Snaha zákonne sa prispôsobiť dnešným technológiám

Okrem iného bolo toto podujatie príležitosťou premyslieť vývoj novej legislatívy EÚ v oblasti kontroly vozidiel. Tieto zmeny sa v rámci európskych predpisov sa k nám zrejme dostanú už v horizonte niekoľkých rokov. Už v týchto dňoch však prišli návrhy, ako by stanice technickej kontroly vo všetkých štátoch EÚ mohli v budúcnosti fungovať efektívnejšie a primerane budúcnosti. 

Dnes už v mnohých autách prevláda elektronika a medzi zmenami, ktoré by sa mali v pripravovanej legislatíve objaviť, sú teda napríklad aj funkčné testy pokročilých asistenčných systémov vodiča (ADAS). Tie preverujú ich funkčnosť a zabezpečia tak väčšiu ochranu šoféra a posádky. Podľa všetkého sa kreujú aj nové metódy kontroly emisií z výfukov či kontrolné postupy prispôsobené vozidlám elektrickým či s iným typom pohonu.

Snímka z podujatia Deň ekomobility v Bratislave
Zobraziť galériu (3)
Snímka z podujatia Deň ekomobility v Bratislave  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Teší nás, že sme takéto významné medzinárodné podujatie mohli po prvý raz hostiť na Slovensku. Veríme, že prerokované návrhy a chystané opatrenia dokážu pomôcť k ešte efektívnejšiemu fungovaniu staníc technickej kontroly aj v rámci Slovenska. Snažíme sa nachádzať pozitívne príklady z fungovania staníc technickej kontroly i zo zahraničia. V posledných rokoch však čoraz viac inšpirujeme kolegov v iných členských štátoch EÚ i za jej hranicami aj my, a to pokrokom, ktorý sme v tejto oblasti na Slovensku dosiahli,“ prezradil pre HN Marián Rybianský, predseda predstavenstva spoločnosti TESTEK.

Viac o téme: ZmenaSTK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu