Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Systém S-300 alebo Patriot? To je otázka! Analytik Samson opisuje, aké zásadné rozdiely medzi nimi sú

Analytik odpovedá na otázku, aký rozdiel medzi systémom S-300 a Patriot vlastne je. Zobraziť galériu (4)
Analytik odpovedá na otázku, aký rozdiel medzi systémom S-300 a Patriot vlastne je. (Zdroj: TASR/Axel Heimken/dpa via AP, reprofoto YouTube/EURACTIVsk)

BRATISLAVA - Patriot či S-300? Názvy systémov, ktoré by sme pred vojnou zrejme ani len náhodou nepoznali. Aj to sú témy, ktoré po začiatku invázie a jej následnom vývoji hýbu slovenskou spoločnosťou. Systém S-300 pochádza ešte zo sovietskej výroby, zatiaľ čo v týchto dňoch nás chráni prepožičaný nemecký a modernejší systém Patriot. Čím sa vyznačujú tieto dva protiraketové systémy, ktoré sa každý zo svojej časti pričinili o ochranu Slovenska? Aj na tieto otázky odpovedal bezpečnostný analytik Ivo Samson.

VIDEO Heger už pri ceste do Kyjeva potvrdil, že sme systém S-300 darovali Ukrajine:

Premiér Heger potvrdil, že Slovensko darovalo systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine: Neznamená to, že sme vo vojne (Zdroj: Úrad vlády SR)

Práve S-300 je téma, ktorá v posledných dňoch čoraz viac púta pozornosť, hlavne preto, že tento obranný systém sme minulý týždeň darovali Ukrajincom. Tí sa už vyše mesiaca vo veľkom boji snažia ochrániť vlastnú krajinu pred ruskými okupantami a práve systém S-300 by mal prispieť k vyššiemu zabezpečeniu obyvateľov.

Paradoxne bol však tento systém vyrobený ešte za čias bývalého Sovietskeho zväzu a jeho údržba začínala byť, aj vzhľadom na vek, nemožná a ťažká. Preto sa bolo potrebné už skôr či neskôr začať obzerať po niečom modernejšom, no vojna na Ukrajine tento sled udalostí výrazne urýchlila a Slovensko už v súčasnosti chráni modernejší nemecký systém Patriot. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Systémy sa spájajú s obdobím studenej vojny

Na túto otázku pre Topky odpovedal bezpečnostný analytik a bývalý poradca ministra obrany Ivan Samson. "Raketové a protiraketové systémy patria k obdobiu studenej vojny a sovietske S-300 boli považované za najlepšiu protiraketovú obranu dlhého doletu svojho času. Systém bol viackrát modernizovaný. Pôvodne išlo o sériu protilietadlových a protiraketových systémov. Rusko je dodnes veľmoc na protiraketovú obranu, USA je špičkou vo vojenskom letectve. S-300 boli viackrát modernizované (S -300P, S-300PS, S-300PM, S-300 PM 2, S-OOF, S-300 V)," hovorí úvod o pôvode systémov analytik Samson.

Bezpečnostný analytik a bývalý poradca ministra obrany Slovenskej republiky Ivo Samson
Zobraziť galériu (4)
Bezpečnostný analytik a bývalý poradca ministra obrany Slovenskej republiky Ivo Samson  (Zdroj: reprofoto YouTube/EURACTIVsk)

S-300 nebola len u nás

Palebná sila S-300 a ich modernejších adaptácií je však podľa Samsona neoddiskutovateľná. "S-300 nájdeme nielen v Arménsku, Bielorusku, Bulharsku, Kazachstane, kontinentálnej Číne, ale aj v Sýrii, Iráne, Venezuele a samozrejme na Ukrajine. Slovensko malo jednu batériu S-300 staršieho typu a tú (ak vychádzame z verejných zdrojov) darovalo susednej Ukrajine, takže ľudovo nazývané "eská" už nevlastní," 

Systém S 300 v palebnom postavení.
Zobraziť galériu (4)
Systém S 300 v palebnom postavení.  (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Patrioty vznikli ako konkurencia

Keď sa pozrieme na vznik a pôvod modernejšieho systému Patriot, jeho začiatky a dôvod vývoja boli prosté. Išlo o neustály vývoj a technologické napredovanie oproti konkurencii. "Patrioty sú konkurenciou pre ruské "esky" a majú tiež základné typy: PAC (Patriot Advanced Capability), PAC 2, PAC 3. PAC sú prepracovanejšie a vo svojej najmodernejšej podobe majú vylepšené radarové zázemie, ktoré je kombinované s protibalistickým systémom THAAD. Jedna batéria "patriotov" by podľa mojich údajov mala mať osem odpaľovacích rakiet, ku ktorým patria samozrejme velitelia, radar a podporné vozidlá," vysvetlil Samson.

Protiraketový systém Patriot.
Zobraziť galériu (4)
Protiraketový systém Patriot.  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Porovnanie Ivo SamsonProtiraketový systémBezpečnostný analytikPatriotKonflikt na UkrajineS-300
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu