Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prieskum ukázal, kde chcú patriť Slováci: Vážime si členstvo v EÚ, pretrvávajú však aj dezinformácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenskí občania sa cítia byť Európanmi, uvedomujú si benefity z členstva v EÚ a majú tiež dôveru v schopnosti Únie vo vybraných oblastiach. Vyplýva to zo zistení projektu Naša Európa - analýza postojov slovenskej verejnosti vo vzťahu k EÚ, ktorý realizoval Inštitút pre centrálnu Európu (ICE) s podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Riaditeľka inštitútu ICE Katarína Cséfalvayová uviedla, že prieskum, realizovaný v novembri 2021 prostredníctvom hĺbkových rozhovorov s reprezentatívnou vzorkou slovenskej verejnosti, potvrdil aj pretrvávajúce mýty a predsudky, ktoré sa s EÚ spájajú. "K nim sa za posledné roky nabaľovali aj dezinformácie, ktoré podporujú pocit zbytočnosti inštitúcií EÚ, alebo napríklad mýtus o nadrozmernosti európskeho byrokratického aparátu," uviedla Cséfalvayová.

Potreba zefektívniť komunikáciu

ICE na základe projektu preto apeluje na potrebu intenzívnej a efektívnej komunikácie so slovenskou verejnosťou. "Slovenskí občania očakávajú vysvetlenia slovenských pozícií k európskym témam, ako aj interpretáciu európskej agendy," uviedla Cséfalvayová.

Ako ďalej vysvetlila, existencia plánu na strategickú komunikáciu s rôznymi segmentami slovenskej spoločnosti sa javí byť urgentnou úlohou pre súčasnú politickú reprezentáciu, vzhľadom na vysokú mieru existencie rôznych dezinformačných aktivít v slovenskom verejnom priestore, kde začínajú prevládať skôr negatívne a skreslené postoje.

Viac o téme: PrieskumSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu