Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké POROVNANIE rastu cien v Európe: Kde sa v rebríčku umiestnilo Slovensko? Stále sme pod priemerom EÚ!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Skutočne je to také zlé, alebo to môže byť z hľadiska zdražovania v iných krajinách ešte horšie. Práve na toto sa zameral posledný rebríček Eurostatu, ktorý hovorí o tom, akú medziročnú hodnotu v rámci zdražovania sme ako krajiny EÚ dosiahli. Veľké porovnanie však pre niektorých možno prinesie prekvapenie v podobe umiestnenia Slovenska, ktoré je podľa všetkého v rámci medziročnej inflácie stále pod priemerom členských štátov EÚ.

Presnejšie, grafické spracovanie rebríčka v tejto téme spracoval český portál Statistika&My. Aj keď je Slovensko a aj Česko stále tesne pod priemerom európskej dvadsaťsedmičky, vlaňajší rast cien bol napriek tomu rekordný, a to v celej EÚ. "Medziročný prírastok harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien dosiahol v Európskej únii 5,2 percenta. To je najviac v celom časovom rade, ktorý sa meria od roku 2001," dodáva české periodikum.

Sme pod priemerom krajín EÚ, lídrom je Litva

Ako z grafiky vidieť, Slovensko sa nachádza s 4,8 percentami pod priemerom EU27, ktorý je na úrovni 5,2. Podobne je na tom Česko, Slovinsko, Chorvátsko či Cyprus. Na samom dne rebríčka je Malta len s 2,4-percentným rastom. Naopak, lídrom je Litva s takmer 10-percentným nárastom, ktorú nasleduje Estónsko a naši južní susedia, Maďarsko.

Veľké POROVNANIE rastu cien
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Eurostat, Statistika&My)

Rok 2021 bol skutočne výnimočný, v zlom slova zmysle

​"Medziročný rast spotrebiteľských cien od januára 2021 zrýchlil o 4 percentné body a v porovnaní s novembrom 2020 sa aktuálny prírastok zvýšil o 5 percentných bodov. Rok 2021 je tak z pohľadu cenového rastu mimoriadny, pretože v celom časovom rade ide o najmasívnejšie zaznamenané zrýchlenie," dodal ešte časopis.

Viac o téme: Porovnanie ŠtatistikaInfláciaRast cienSlovenskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu