Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smer-SD chce odvolávať Mikulca: Dôvodom je nezvládanie riadenia utečeneckej krízy

Smer-SD
Smer-SD (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal opäť čeliť odvolávaniu v pléne Národnej rady (NR) SR. Opoziční poslanci za Smer-SD podali vo štvrtok návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi. Mikulec podľa opozície nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám. Informovali o tom z tlačového odboru Smeru-SD.

K návrhu na odvolanie sa pridali aj traja nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. V zmysle rokovacieho poriadku musí mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministra zvolať predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) do siedmich dní.

Štát nepresunul riadenie migračnej krízy na súkromnú firmu, uviedol minister vnútra Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister vnútra podľa Smeru-SD niekoľkokrát opakoval, že Slovensko je na prípadnú migračnú vlnu z Ukrajiny pripravené a štát má situáciu pod kontrolou. "Skutočnosť však bola taká, že štát v koordinácii a riadení utečeneckej krízy kriticky zlyhal, pričom všetku dôležitú prácu odvádzali bežní ľudia, dobrovoľníci a samosprávy," skonštatovala strana.

Opozícia tvrdí, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami. Zazmluvnenie firiem považuje za pochybné. "Je potrebné dodať, že okolo podpisu tejto zmluvy sa vynárajú oprávnené pochybnosti zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, korupcie a klientelizmu. Minister vnútra Roman Mikulec podpísal v mene štátu zmluvu so súkromnou firmou Dustream production v hodnote 2.517.025,20 eur a rovnako aj ďalšiu zmluvu s firmou Globalgastro plus z Bratislavy na poskytovanie stravovacích služieb ľuďom emigrujúcim z Ukrajiny na východe Slovenska v hodnote 1.970.346,00 eur," vysvetľuje Smer-SD s tým, že spoločnosti získali štátne zákazky priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

Minister by mal podľa opozície vyvodiť politickú zodpovednosť za podozrenie z korupcie, klientelizmu, pochybných postupoch pri zadávaní verejnej súťaže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj nezvládnutie riadenia prideleného rezortu so závažnými nedostatkami v riadení utečeneckej krízy.

Mikulec by mohol čeliť odvolávaniu už v piatok

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mohol čeliť opozičnému pokusu o odvolanie už v piatok (25. 3.). Závisieť bude od toho, či sa koalícia dohodne na súdnej mape i stavebných zákonoch a stihne ich prerokovať ešte v piatok. Informoval o tom predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) po poslaneckom grémiu.

Kollár doplnil, že ak by sa rokovanie o zákonoch z programu aktuálnej 60. schôdze naťahovalo, v piatok o 10.55 h ešte zvolajú poslanecké grémium a dohodnú sa na ďalšom postupe a termíne mimoriadnej schôdze.

Viac o téme: OdvolávanieSmer-SDUtečenecká krízaRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu