Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovinsko má na Slovensko vyslať do 200 vojakov, informoval Naď

Jaroslav Naď a Matej Tonin Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Naď a Matej Tonin (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - V rámci posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO by na Slovensku malo pôsobiť do 200 slovinských vojakov. Schválený mandát sa tak má upraviť, keďže hovorí o stovke vojakov Slovinska. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval po štvrtkovom rokovaní so svojím slovinským náprotivkom Matejom Toninom.

Minister obrany Naď rokoval so slovinským ministrom obrany o situácii na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Slovinskú v jednotku v rámci eFP na Slovensku by mala tvoriť mechanizovaná rota s kolesovou obrnenou technikou. Umiestnená bude pravdepodobne na Lešti. "Predpokladám, že v horizonte mesiaca alebo dvoch môže dôjsť k postupnému príchodu slovinských ozbrojených síl na naše územie," načrtol Naď. Poukázal na schvaľovacie procesy v oboch krajinách. Zároveň pripustil aj ďalšie zmeny počtov v schválenom mandáte eFP.

Témou rokovania bola aj situácia na Ukrajine. "Som veľmi rád, že na jednej strane máme spoločnú spoluprácu v oblasti pomoci Ukrajine a na druhej strane nám Slovinsko pomáha, aby sme zvládli zásadný prílev vojnových utečencov na Slovensko," vyhlásil Naď. Tonin potvrdil vyslanie humanitárnej pomoci na základe požiadavky Slovenska.

Slovinsko má na Slovensko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Ministri na rokovaní hovorili aj o modernizačných projektoch a plánoch v ozbrojených silách. V nadväznosti na stredajšie (16. 3.) rokovanie ministrov obrany NATO slovenský minister zdôraznil, že obranné výdavky vo výške dvoch percent sú minimom, ktoré členské krajiny majú a budú znášať. "Je to mimoriadne potrebné, aj z hľadiska modernizácie ozbrojených síl," dodal.

Slovinsko má na Slovensko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Ministri sa zhodli tiež na tom, že nový prístup k obrane v rámci NATO a súvisiace aktualizované strategické dokumenty musia reflektovať "novú realitu", ktorú Rusko prinieslo do celej Európy. "Aby bolo úplne jasné, komu ide o mier, demokraciu a slobodu a kto je tu zásadným narušiteľom, agresorom a krajinou, ktorá nezdieľa spoločné hodnoty s krajinami NATO, EÚ ani svetového spoločenstva," povedal Naď.

Viac o téme: VojaciSlovenskoSlovinskoJaroslav NaďMatej Tonin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu