Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príbeh Hassana (11) z Ukrajiny pokračuje: Požiadal o dočasnú ochranu! Dojemné slová Mikulca po spoločnom stretnutí

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR)

BRATISLAVA – Jeho príbeh chytil za srdce snáď celé Slovensko. Malý, iba 11-ročný chlapec Hassan je jedným zo státisícov Ukrajincov, ktorí v snahe utiecť pred hrôzami vojny museli opustiť svoj domov. Cestu na ukrajinsko-slovenské hranice musel absolvovať sám iba s pasom, jednou igelitkou a telefónnym číslom napísaným na ruke.

Hassna pochádza z mesta Záporožie, kde žil zo svojou matkou. Potom, ako vypukol vojenský konflikt a Záporožská jadrová elektráreň sa stala cieľom ruských vojakov, rozhodla sa jeho mama Júlia konať. Keďže ona sama nemohla z mesta odísť kvôli starostlivosti o invalidnú matku, posadila iba 11-ročného synčeka na vlak. So sebou mal iba pas, v ktorom bol vložený kus papiera a jednu igelitku. Matka mu pre istotu napísala na ruku ešte telefónne číslo.

Príbeh Hassana (11) z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR)

Takto prišiel až na ukrajinsko-slovenské hranice, kde ho stretli colníci. Prekročil ju v noci zo 4. na 5. marca. Tam sa už o neho postarali dobrovoľníci, odviedli ho do tepla a zabezpečili mu jedlo a pitie, ktoré mu nabalili aj na ďalšiu cestu. Na dojemný príbeh malého hrdinu, ako ho teraz všetci volajú, upozornila polícia. Vďaka číslu na ruke a kúsku papiera v pase sa našťastie podarilo skontaktovať s jeho blízkymi a chlapcovi bol zabezpečený transport do Bratislavy za jeho rodinou.

Príbeh Hassana (11) z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR)

Tým sa však Hassanov príbeh nekončí. S malým chlapcom sa už stretol aj šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (nominant OĽaNO). „Malý Hassan má síce len 11 rokov, no svojou cestou preukázal obrovské odhodlanie, odvahu a nebojácnosť, ktorú niekedy nemajú ani dospelí. Je mi naozaj veľmi ľúto jeho a všetkých ďalších detí a ich rodiny, ktoré musia utekať preč zo svojej krajiny preto, čo sa na Ukrajine deje. Spolu so svojimi súrodencami už požiadal o dočasnú ochranu,“ uviedol.

Príbeh Hassana (11) z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Roman Mikulec - minister vnútra SR)

Všetkých, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnovým konfliktom, ubezpečil, že Slovensko je pripravené im pomôcť. „Nájdete u nás bezpečie a v prípade, že požiadate o dočasnú ochranu, vám bude poskytnutá zdravotná starostlivosť, sociálne zabezpečenie, strava, ubytovanie, vzdelanie aj pracovné príležitosti. To, že o dočasnú ochranu požiadate na Slovensku, neznamená, že nebudete môcť vycestovať do iných krajín EÚ,“ odkázal Mikulec.

Príbeh Hassana (11) z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Roman Mikulec - minister vnútra SR)

Uverejnené bolo aj video s reakciou Hassanovej matky Júlie. „Chcem vyjadriť svoju úprimnú vďačnosť všetkým slovenským colníkom a všetkým dobrovoľníkom na Slovensku, ktorí sa postarali o môjho syna,“ uviedla.

Matka len 11-ročného chlapca, ktorý sám utiekol z Ukrajiny, ďakuje celému Slovensku (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky )

„Vedľa môjho mesta je jadrová elektráreň, ktorú Rusi ostreľujú. Horela, nemohla som opustiť svoju mamu, nevie sa samostatne pohybovať, preto som posadila syna na vlak smerom na slovenské hranice. Tam ho stretli ľudia s veľkým srdcom. Vo vašej malej krajine žijú ľudia s veľkým srdcom. Zachráňte prosím naše ukrajinské deti a poskytnite im bezpečné útočisko,“ dodala už so slzami v očiach.

Rezort vnútra uviedol, že pokiaľ chcete pomôcť mame a babke malého Hassana, ktoré sa nevedia dostať z Ukrajiny, môžete kontaktovať Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže na adrese: eduard@zksm.sk. Dodali, že ide o overený kontakt.

 

 

Viac o téme: ChlapecUtečenecUkrajinaHassanKonflikt na UkrajineZáporočie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu