Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Srdcervúce zábery po bombardovaní: Medzi mŕtvymi sú aj deti! Stanica v Charkove, každý chce utiecť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: twitter/Nexta)

KYJEV/CHARKOV – Trinásty deň vojny na Ukrajine. Dvanásty deň bojov a zbytočných obetí. Od invázie Ruska na Ukrajinu čoskoro ubehnú dva týždne a počas uplynulých dní sa toho stalo veľa. V pondelok sa opäť rokovalo, no stretnutie oboch strán neprinieslo prakticky žiadne ovocie. Okrem toho boli viaceré mestá Ukrajiny v noci ťažko ostreľované. Pohľad na ne trhá srdce. To však nie je všetko.

Od začiatku vojny na Ukrajine ubehli už takmer dva týždne. Aj keď si mnohí nevedeli predstaviť, že by sme sa dožili niečoho podobného. Situácia u našich východných susedov však vôbec nie je dobrá – denne tam prebiehajú ťažké boje a aj keď sa obe strany dohodli na istom druhu prímeria a humanitárnych koridoroch, práve ruská strana tieto dohody nevyužíva. Ba naopak, napriek prímeriu majú ostreľovať autobusy, ktoré majú odviezť civilistov do bezpečia, rovnako tak aj mestá, v ktorých sú vytvorené koridory.

Archívne VIDEO Kyjev nepadne, budeme odolávať až do smrti, povedal starosta hlavného mesta Vitalij Kličko

Kyjev nepadne, budeme odolávať až do smrti, povedal starosta hlavného mesta Vitalij Kličko (Zdroj: Profimedia)

Avšak, už niekoľko dní prebiehajú v strategických mestách ako Charkov, Ochtyrka, Mariupoľ, či v hlavnom meste Kyjev ťažké boje. Tie si vyžiadali množstvo padlých civilistov či vojakov, a to v prípade oboch strán. Ťažké boje v týchto mestách prebiehali aj v noci z pondelka na utorok. Pohľad na zdevastované a zbombardované domy však trhá srdce.

Zničené domy 

Rusi v noci bombardovali Charkov, ktorého sa snažia zmocniť od začiatku vojny. Ide o druhé najväčšie mesto v Ukrajine a pre Rusko by malo veľký význam. Na fotografiách, ktoré boli zverejnené na Twitteri vidieť, ako horí jeden z panelákov v meste. Podľa agentúry Nexta počas nočného bombardovania zomreli štyria ľudia, pričom ich telá boli nájdené pod troskami. Charkov však pripomína mesto duchov. Na zemi je množstvo sutín, bytovky a domy sú neobývateľné a zničené.

Videá po nočnom bombardovaní zverejnili aj z Ochtyrky. Na záberoch vidno, ako sú zničené mnohé paneláky, ktoré majú vybité okná, na zemi sú diery po raketách a bombách. V pozadí počuť zvuk alarmu, ktorý sa spustil, zničené sú totiž aj mnohé prevádzky, ktoré majú vybité okná a dvere. Na zemi je množstvo sutín a neporiadku, široko-ďaleko však nevidieť žiadneho civilistu, len vojakov.

Nočné ostreľovanie zažilo aj mesto Sumy. Počas ostreľovania a ruských leteckých útokov zomrelo v meste najmenej 10 civilistov, medzi nimi aj deti. Sumy ležiace na severovýchode krajiny je jedno z ukrajinských miest, ktoré sa v ostatných dňoch stali terčom obzvlášť intenzívnych ruských útokov. Civilisti budú môcť v utorok začať odchádzať z obliehaného ukrajinského mesta Sumy po tom, ako sa tam na základe dohody s Ruskom otvoria humanitárne koridory. Oznámila to ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková. 

"Je dohodnuté, že prvý konvoj začne odchádzať z mesta Sumy o 10.00 h miestneho času (9.00 h SEČ). Konvoj budú nasledovať miestni obyvatelia vo svojich osobných vozidlách," uviedla Vereščuková v príhovore, ktorý bol odvysielaný v televízii. Podľa agentúry Reuters Rusko navrhlo, že dá obyvateľom miest Sumy a Mariupol v utorok možnosť odísť prostredníctvom humanitárnych koridorov do iných častí Ukrajiny.

Ostatné Ruskom navrhované trasy humanitárnych koridorov by však mali smerovať do Ruska alebo Bieloruska, s čím ukrajinská strana nesúhlasí. Ostreľovaný bol aj Mikolajiv. Na fotkách vidieť spúšť po nočnom bombardovaní – množstvo budov horí, hasiči majú plné ruky práce, avšak, rovnako ako v iných mestách, aj tu je už veľký počet domov neobývateľných.

Emotívne fotografie

Ostreľovanie však neprebieha iba deň či noc, ale už niekoľko dní. Do dnešného dňa utiekli z Ukrajiny 2 milióny ľudí a ďalší sa odtiaľ snažia dostať. Na útek sa už dali aj tí, ktorí váhali, prípadne to sprvu odmietali. Denne totiž zahynú stovky civilistov. Na Ukrajine však aktuálne platí stanné právo a všeobecná mobilizácia, ktorá nedovoľuje mužov vo veku do 18 do 60 rokov odísť z krajiny. Tí, ktorí žijú mimo Ukrajiny, no stále majú občianstvo, posielali povolávacie rozkazy.

Na sociálnych sieťach sa však objavila fotografia, ako cez víkend vyzerala železničná stanica v Charkove. Nástupište doslova praskalo vo švíkoch a ľudia sa snažili dostať do vlaku, ktorý ich odvezie do bezpečia. Cestujúci majú so sebou zvyčajne len to najnevyhnutnejšie.

Rovnako sociálnymi sieťami koluje fotografia, ktorá budí dojem, že ide o záber z katastrofického filmu. Je na jej zachytený vojak s novorodencom v ruke, pričom v pozadí je vidieť zrútený most pomaľovaný do farieb ukrajinskej vlajky. Vôkol neho sú trosky a tyče, ktoré pripomínajú realitu dnešných dní.

Srdcervúce zábery po bombardovaní:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / Ntn Labs)

Postup ruskej armády na území Ukrajiny sa "výrazne spomalil". Uviedol to v utorok generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v správe o súčasnom stave konfliktu, ktorú zverejnili na sociálnej sieti Facebook, informovala televízia BBC. Podľa správy generálneho štábu ukrajinskej armády o stave ruskej invázie k 06.00 h miestneho času "nepriateľ pokračuje v útočnej operácii, avšak rýchlosť postupu jeho jednotiek sa výrazne spomalila“. V správe sa ďalej uvádza, že ukrajinskí vojaci pokračujú v obrane južného, východného a severného sektora, pričom hlavné mesto Kyjev, ako i mesto Černihiv nachádzajúce sa na severe krajiny sú stále pod kontrolou Ukrajincov. 

Podľa generálneho štábu sa ukrajinskej protivzdušnej obrane aj v 13. deň ruskej invázie úspešne darí odrážať raketové a letecké útoky. "Okupanti sú demoralizovaní a čoraz častejšie sa uchyľujú k rabovaniu a porušovaniu pravidiel stanovených medzinárodným humanitárnym právom o vojenských konfliktoch," uvádza generálny štáb v príspevku na Facebooku. Ukrajinská armáda okrem toho tvrdí, že ruská strana sa uchýlila aj k psychologickej vojne, pričom boli údajne vytvorené skupiny ruských vojakov, ktoré sa zameriavajú na úlohy spojené s "propagandou", aby tak ovplyvnili miestnych obyvateľov.

Viac o téme: BombardovanieRuskí vojaciKyjevCharkovUkrajinskí vojaciVojna na UkrajineNočné boje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu