Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kontrolóri upozorňujú na viaceré nedostatky v hospodárení menších obcí: Nefunkčný systém vnútornej kontroly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Nedostatky v účtovníctve, pri nakladaní s majetkom či verejnom obstarávaní, aj na to opätovne upozorňuje Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v rámci kontrol hospodárenia malých obcí a samospráv do 500 obyvateľov. Kontrolóri poukazujú na problémy viacerých obcí zvládnuť hospodárenie i rozpočtové pravidlá. Vážnym rizikom je tiež nefunkčný systém vnútornej kontroly. NKÚ preto rezortom vnútra a financií odporúča zaoberať sa zisteniami a hľadať riešenia.

"Podstatné je uvedomiť si, že celý súbor nedostatkov stojí a padá na nefunkčnom systéme vnútornej kontroly. Keby vnútorné kontrolné mechanizmy fungovali správne, miestni kontrolóri by aktívne pracovali s rizikovými analýzami, významná časť problémov a chýb v konaní samospráv by sa dala podchytiť a eliminovať už v zárodku," konštatuje podpredseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Problémom je aj nedostatok kvalifikovaných zamestnancov

Podľa kontrolórov dochádza často k porušovaniu finančnej disciplíny, k nedostatkom v účtovníctve, k nesprávnemu vykazovaniu údajov v rozpočte a záverečnom účte a taktiež k nedodržiavaniu infozákona. Nedostatky identifikujú aj pri využívaní inštitútu osobitného zreteľa, zmluvy mnohokrát nedostatočne chránia záujmy miestnej samosprávy. Problémom je aj nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, na ktorý malé obce dlhodobo doplácajú.

Tento systém je však podľa nich často len formálny

NKÚ upozorňuje, že problémy v malých samosprávach sa tak nabaľujú, čím vznikajú ďalšie pochybenia. Mnohým z nich sa dá podľa kontrolórov predísť účinnou vnútornou kontrolou, tento systém je však podľa nich často len formálny a odporúčania viac ako 1500 hlavných kontrolórov obcí neprinášajú očakávaný efekt.

Zároveň apeluje na zavedenie komplexnej reformy samosprávy

Úrad preto rezortom financií a vnútra, ako garantom zákonov upravujúcich činnosť samosprávy, odporúča zaoberať sa zisteniami a podnetmi kontrolórov a zároveň hľadať spôsoby ich riešenia. Zároveň apeluje na zavedenie komplexnej reformy samosprávy, bez ktorej mnohé problémy ostanú neriešené, alebo riešené len čiastočne. Systémovým riešením by mohlo byť podľa NKÚ napríklad vytváranie rozpočtovo-účtovných centier či spoločných úradovní pre výkon samosprávnych funkcií v rámci väčšieho územného celku.

Podľa NKÚ tak chýba výchovný efekt

Legislatívnou zmenou by podľa kontrolórov malo prejsť aj porušenie finančnej disciplíny v samospráve. Ak ho totiž aj kontrola v prípade vlastných zdrojov zistí, ministerstvo financií ani iný orgán nemá ako obci udeliť sankciu. Zostáva možnosť, aby ju udelila samospráva sama a uhradila ju z vlastného rozpočtu, čím účel sankcie stráca zmysel. Podľa NKÚ tak chýba výchovný efekt, ktorý by samospráva mala pocítiť.

Viac o téme: HospodárenieNedostatkyObceKontrolóri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu