Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

DRÁMA v Tatrách! Náhla zmena vetra spôsobila minúty hrôzy: VIDEO Kabínka plná ľudí pripomínala hojdačku

Aktuálna predpoveď počasia Zobraziť galériu (3)
Aktuálna predpoveď počasia (Zdroj: Facebook/Turistika na Slovensku)

VYSOKÉ TATRY – Milovníci hôr, ktorí si začiatkom týždňa chceli dopriať v Tatranskej Lomnici príjemnú cestu karabínkovou lanovkou zažili namiesto toho chvíle plné hrôz. Na svedomí to má silný vietor, ktorý nečakane nabral nevídané rozmery v čase, kedy bola lanovka plná ľudí. Tí sa v nej mohli cítiť doslova ako na hojdačke.

Situácia, z ktorej nabieha husia koža už iba pri pohľade, bola zachytená na videu, ktoré sa objavilo na sociálnej sieti. Vidieť na ňom môžete kabínku lanovky ako sa hojdá z boka na bok v silnej fujavici.

 

Na Skalnatom plese bolo dnes veterné peklo pri prechode studeného frontu.

Posted by avalanche.sk on Monday, February 21, 2022

Hrozivé chvíle na sociálnej sieti priblížil aj muž, ktorý sa v tom čase v kabíne lanovky nachádzal. „Nás pustili do kabínky na Skalnaté pleso asi o 15:00 a po pár minútach jazdy sme pre hrozný vietor zastavili. Hore nás ťahali vyše pol hodinu v strašnom vetre, kabínka sa kývala ako hojdačka. Kabínky potom pozbierali v budovách a ostalo iba lano,“ uviedol. Dole už išli následne ratrakom. „Boli s nami naše 2 asi 10-ročné dievčatá. Jedna od strachu až plakala,“ dodal. Všetko sa však podľa jeho slov skončilo šťastne.

DRÁMA v Tatrách! Náhla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Turistika na Slovensku)

Vietor neočakávane náhle zosilnel

Spoločnosť Tatry Mountain Resorts, ktorá má kabínkové lanovky v Tatranskej Lomnici na starosti vysvetlila, že ich v pondelok predpoludním spustili po tom, čo vietor postupne ustal tak, ako to avizovala predpoveď počasia, ktorú sledujú v pravidelných intervaloch. „Prevádzka prebiehala bez problémov. Zhruba o 14.30 však v priebehu niekoľkých minút vietor neočakávane opäť náhle zosilnel a automatický bezpečnostný systém kabínkové lanovky na Štart a na Skalnaté Pleso odstavil. Operátori následne minimálnou rýchlosťou dotiahli kabíny do staníc na Štarte a na Skalnatom Plese,“ povedal pre Topky.sk manažér komunikácie a PR Marián Galajda.

Žiadne ujmy na zdraví im našťastie neboli hlásené. „Posledných peších návštevníkov sme z medzistanice Štart zviezli snežným pásovým vozidlom do Tatranskej Lomnice. Niekoľko turistov, ktorí ostali na Skalnatom Plese, sme spolu so zamestnancami zviezli bezpečne lanovkou o 16:50 po tom, čo vietor ustal,“ dodal.

Viac o téme: LanovkaVietorTatranská Lomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu