Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Veľké uvoľňovanie opatrení schválené: Začne sa už cez víkend! Za ľudí chcú zrušiť nosenie rúšok

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vláda má dnes na programe viacero bodov, okrem iného zmeny v polícii či v organizácii športových podujatí. Okrem iného by sa mali zaoberať aj uvoľňovaním opatrení v prvej fáze, ktoré začne už od pondelka. Nie je vylúčené, že sa budú zaoberať aj aktuálnou situáciou na Ukrajine.

Veľké uvoľňovanie má prísť v dvoch fázach. Prvá začne už v pondelok. Síce vieme, ako to bude zhruba vyzerať, vláda ešte musí opatrenia schváliť a spolu s Úradom verejného zdravotníctva upresniť vo vyhláškach. Nejasné sú zatiaľ podmienky pre nosenie rúšok. 

VIDEO Aktuálna COVID situácia na Slovensku, od soboty 26. februára sa uvoľňujú opatrenia

Prvá fáza veľkého uvoľňovania sa začne už v sobotu! Epidemiologická situácia sa zlepšuje (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:05 Karanténa pre žiakov sa ruší, do individuálnej izolácie pôjde iba pozitívny žiak, presné pravidlá určí ÚVZ

Minister školstva Branislav Gröhling ocenil, že vláda nariadila zrušiť karanténu pre žiakov, ktorí boli v kontakte s pozitívnym spolužiakom v triede. Upozornil však, že si treba počkať na presné znenie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. Na základe vyhlášky sa potom nastavia pravidlá v školskom semafore. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

Karanténa pre žiakov sa ruší: Do individuálnej izolácie pôjde iba pozitívny žiak, Gröhling to ocenil (Zdroj: Topky/Maarty)

"Princíp by mal byť, že keď bude pozitívny žiak v triede, tak iba pozitívny žiak pôjde do individuálnej izolácie a všetci ostatní žiaci zostanú v triede a budú sa naďalej vyučovať v rámci prezenčného vyučovania," vysvetlil minister. Školský semafor má fungovať naďalej.

Aktualizované 14:44 "Za hnutie OĽaNO sme ochotní podpísať dodatok koaličnej zmluvy a zlegitimizovať pozíciu ministerky spravodlivosti, bohužiaľ, u ostatných nie je ochota," povedal minister financií Igor Matovič. Ministerku Máriu Kolíkovú kritizoval, že koaličným partnerom predložila návrh o správnych súdoch obrazne povedané o polnoci. "Viacerí koaliční partneri sa preto postavili na zadné a povedali si, že takýmto štýlom by si ministerka prácu robiť nemala, ak chce dosiahnuť pozitívny výsledok," uviedol. 

OĽaNO je ochotné podpísať dodatok koaličnej zmluvy a zlegitimizovať pozíciu ministerky spravodlivosti Kolíkovej (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:40 Na prípadnú migráciu sme podľa ministra vnútra Romana Mikulca pripravení. "Sme pripravení vo viacerých scenároch, máme spravené plány, komunikujeme aj s ukrajinskými partnermi, monitorujeme situáciu," povedal. Vojnoví migranti z Ukrajiny môžu prísť na SR s pasom a voľne sa tu pohybovať 90 dní. Ak by prišli a boli tu dlhodobo, SR má pripravené azylové centrá a iné ubytovacie zariadenia. 

Na prípadnú migráciu sme podľa ministra vnútra Mikulca pripravení: Máme plány a situáciu monitorujeme (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:32 Na margo núdzového stavu minister zdravotníctva uviedol, že sa zaviedol v čase, keď sme mali vysoký počet pacientov v nemocniciach. "V najbižšej dobe nevidíme dôvod na opätovné zavedenie núdzového stavu," uviedol.

Aktualizované 14:26 Kapacity pre hromadné podujatia sa viditeľne zvýšia. "Taktiež sa ruší povinnosť kontrolovať režimy. Na podujatia tak môžu prísť aj osoby, ktoré neboli doteraz zaočkované," uviedol Mišík. Lengvarský pripomenul, že sme videli veľa podujatí organizovaných rôznymi subjektmi, kde sa opatrenia nedodržiavali. "Aj preto bola situácia s omikronom taká," povedal minister.

Aktualizované 14:12 Dôjde k prechodu na dobrovoľne nosenie respirátorov v niektorých oblastiach od 26. marca, povedal Mišík. Dodal, že sa to vyšpecifikuje počas mesiaca. "Od soboty dôjde k uvoľneniu tak ako bolo avizované. Druhé uvoľnenie je možnosť, že keby sa situácia zdramatizovala, tak by mohli prísť k sprísneniu, ale nedpredpokladá sa to," uviedol.

Aktualizované 14:10 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský potvrdil, že opatrenia budú platiť už od 26. februára a nie od 28. februára. "Oproti minulému týždňu badáme naďalej pokles pozitívnych pacientov," infomoval šéf IZA Matej Mišík.

Aktualizované 13:45 Minister dopravy Andrej Doležal po rokovaní vlády. NDS vyhlási vo štvrtok súťaž na dostavbu druhej etapy prešovského obchvatu.

NDS vyhlási vo štvrtok súťaž na dostavbu druhej etapy prešovského obchvatu, uviedol Doležal (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:30 "Z pozície ministra hospodárstva ma zaujímajú následky ekonomické," uviedol Sulík s tým, že informuje hlavne k trom zložkám. "Dodávky plynu zatiaľ fungujú, neboli ani obmedzené,nie to ešte prerušené," povedal s tým, že pripravujú riešenie na budúci rok. 

VIDEO Minister obrany očakáva zhoršenie situácie na Ukrajine

Minister obrany Jaroslav Naď očakáva v súvislosti s dianím na Ukrajine zhoršovanie situácie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Aktualizované 13:28 "Je lepšie keď krajiny medzi sebou obchodujú, ako keď vedú vojny," povedal minister hospodárstva Richard Sulík na margo situácie na Ukrajine. 

Minister hospodárstva Sulík sa vyjadril k situácii na Ukrajine: Je lepšie keď krajiny medzi sebou obchodujú, ako keď vedú vojny (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:20 Vláda zrušila nariadenie, ktoré úradom umožňovalo nariadiť pracovnú povinnosť niektorých zamestnancom. Nadväzuje tým na koniec núdzového stavu, ktorý uplynul v utorok. Opatrenie platilo od 3. decembra.

Aktualizované 13:12 Vláda schválila návrh opatrení s účinnosťou od 26. 2., režimy sa zrušia

V prvej fáze uvoľnenia opatrení sa zrušia takzvané režimy OTP, OP, OP+ s kapacitným obmedzeniami. Vláda schválila na svojom stredajšom rokovaní aktualizáciu opatrení s účinnosťou od 26. februára, pričom prvá fáza má platiť do 25. marca.

Aktualizované 12:28 Štátny tajomník ministerstva školstva Ivan Husár po rokovaní vlády poukázal na to, že novela svojimi doplneniami a sprísneniami vytvára priestor pre to, aby bolo lepšie garantované bezpečné prostredie na štadiónoch. "Ani znenie súčasného zákona nie je zlé, problém bol v praktickej vymožiteľnosti. Novela preto vytvára podmienky na to, aby to pri zabezpečení stanovených pravidiel mali organizátori ľahšie," dodal Husár.

Pravidlá pri rizikových zápasoch sa sprísnia: Husár uviedol, že sa vytvorí priestor na bezpečnejšie prostredie na štadiónoch (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 12:24 Vláda schválila návrh zmien v orgánoch Fondu na podporu športu

Fond na podporu športu by už nemal na vyhodnotenie výziev povinne zriaďovať odborné komisie, zrušiť by sa mali aj športové poukazy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o Fonde na podporu športu, ktorú v stredu schválila vláda. Návrh ministerstva školstva prináša tiež zmeny v štruktúre orgánov fondu.

Aktualizované 12:23 Vláda opäť odložila splatnosť poistného, tentoraz za február

Minister práce Milan Krajniak opäť predložil na rokovanie vlády návrh na odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie, tentoraz za február 2022. Vyplýva to z materiálu zverejneného v programe vlády, ktorý ministri na svojom stredajšom zasadnutí odobrili. Štát tak už niekoľkýkrát sleduje cieľ zmierniť ekonomické dosahy na odvádzateľov poistného v dôsledku koronakrízy. 

Aktualizované 12:01 Pravidlá pri rizikových zápasoch sa sprísnia

Vstupenky na rizikové športové podujatia sa budú predávať len na meno a priezvisko, pričom organizátor bude povinný umožniť vstup na podujatie až po overení totožnosti osoby uvedenej na vstupenke. Vyplýva to z novely zákona o organizovaní verejných športových podujatí, ktorú v stredu schválila vláda. Legislatívna úprava taktiež zakazuje divákom nosiť a používať na športovom podujatí kuklu, zvyšujú sa aj pokuty za priestupky diváckeho násilia.

Aktualizované 11:44 Brífing ministra pôdohospodárstva Samuel Vlčana počas rokovnia vlády. Hovoril o potravinovej sebestačnosti Slovenska. 

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan sa vyjadril k potravinovej sebestačnosti Slovenska (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 11:32 Vicepremiérka Veronika Remišová bude súhlasiť s dodatkom koaličnej zmluvy, ak dostane záruky, že sa začne pracovať na kľúčových protikorupčných zákonoch. Zaviazať sa k tomu má ministerstvo spravodlivosti. K tomu, či sa Juraj Šeliga vráti na post podpredsedu Národnej rady SR, sa Remišová pred rokovaním vlády vyjadriť nechcela.

Remišová bude súhlasiť s dodatkom koaličnej zmluvy, ak dostane záruky, že sa začne pracovať na kľúčových protikorupčných zákonoch (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Aktualizované 11:24 Ministerka kultúry Natália Milanová podá podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR), dôvodom je utorkovárelácia Správy a komentáre RTVS a vyjadrenia, ktoré v tomto programe odzneli z úst bývalého premiéra a ministra spravodlivosti Jána Čarnogurského k situácii na Ukrajine. "Už sa neviem dočkať voľby nového riaditeľa RTVS," poznamenala v tejto súvislosti ministerka pred stredajším rokovaním vlády.

Ministerka kultúry podáva podnet na RVR pre reportáž s Čarnogurským na RTVS: Už sa neviem dočkať voľby riaditeľa (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Aktualizované 11:15 Vyjadrenie štátneho tajomníka rezortu školstva Ivana Husára. 

Aktualizované 10:45 Vláda schválila návrh dohody s USA o ochrane utajovaných skutočností

Slovensko a USA bude spájať medzivládna dohoda o bezpečnostných opatreniach na ochranu utajovaných skutočností. Návrh dohody schválila vláda na stredajšom rokovaní. "Cieľom dohody je zabezpečenie vzájomnej ochrany všetkých utajovaných skutočností, ktoré za také boli označené podľa právneho poriadku štátu niektorej zmluvnej strany a odovzdané druhej zmluvnej strane," vysvetlil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), ktorý vznik dohody inicioval.

Aktualizované 10:15 "Rusko momentálne porušuje všetky medzinárodné záväzky a vyvoláva napätie v regióne. Ak obsadí ďalšie oblasti môže to spôboiť krviprelievanie. Je načase, aby Slovensko malo strategický plán na zníženie energetickej závislosti na Rusku," povedala Remišová.

AKTUÁLNE Veľké uvoľňovanie opatrení
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Aktualizované 10:13 Chcem záruky, že sa začne pracovať na týchto kľúčových zákoch, povedala Remišová. "Vďaka našim štyrom poslancom prešla reforma zdravotníctva, reforma parkov, prešla obranná dohoda. Ak nás Richard Sulík vyhadzuje z koalície, tak je to nekorektné a neviem s kým chce vládnuť," povedala Remišová.

Aktualizované 10:08 Pre nás je mimoriadne podstatné preukazovanie pôvodu majetku, podstatná je reforma prokuratúry, úprava paragrafu 363 a majetková zodpovednosť verejných funkcionárov, povedala vicepremiérka Veronika Remišová pred zasadnutím vlády na margo koaličnej rady.

Aktualizované 10:02 Vzhľadom na situáciu na Ukrajine a k tomu, že sa skončil núdzový stav, rezort zdravotníctva stiahne z nemocníc všetkých vojakov. "S najväčšou pravdepodobnosťou stiahneme aj triážne stany z nemocníc, ktoré ich nepotrebujú," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

AKTUÁLNE Veľké uvoľňovanie opatrení
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Aktualizované 10:00 "Zvýšili sme pripravenosť ozbrojených síl. Akonáhle budeme evidovať zvýšený nárast migrantov, budeme okamžite nasadzovať naše sily a prostriedky na východnú hranicu," povedal Naď.

AKTUÁLNE Veľké uvoľňovanie opatrení
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Aktualizované 9:57 "Formujú sa bojové formácie na hranici s Ukrajinou, rušia sa diplomatické stretnutie. Evidujeme nové a nové jednotky ruskej federácie, ktoré sa štylizujú do bojových pozícií," povedal minister obrany.

Aktualizované 9:45 Naď k situácii na Ukrajine. "Žiaľ, očakávame zhoršovanie situácie," povedal minister obrany Jaroslav Naď s tým, že viacerí zahraniční predstavitelia hovoria o tom, že nič, čo sa povie, sa zo strany Ruska nedodrží. "Sme v najhoršej bezpečnostnej situácii v Európe od druhej svetovej vojny. Treba to jasne pomenovať, že za to môže Putinov režim," uviedol. Svet každou hodinou očakáva, čo sa bude diať. Dodal, že Slovensko je pripravené nasadiť ozbrojené sily, keď to bude nevyhnutné.

Za ľudí chce zrušiť aj nosenie rúšok

"Viackrát sme deklarovali, že predlžovanie núdzového stavu už nepodporíme. Taktiež budeme presadzovať aj zrušenie všetkých pandemických obmedzení, vrátane povinného nosenia rúšok, a to čo najskôr," uviedol pre Topky tlačový odbor strany. Či sú za úplné zrušenie nosenia rúšok a respirátorov, alebo by ich ponechali povinne v MHD či interiéri už neodpovedali. 

AKTUÁLNE Veľké uvoľňovanie opatrení
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

O tom, v akých situáciách ponechať nosenie rúšok a kedy začať uvoľňovať aj toto základné opatrenie v čase COVIDU, prebieha aktuálne medzi odborníkmi debata. Podľa šéfa IZA Mateja Mišíka konzílium sleduje, kde je potrebné nosenie ponechať. Upravenie povinnosti nosenia rúšok a respirátorov sa už preto síce spomína v prvej fáze uvoľňovania, ktorá má začať už v pondelok, no vláda i odbroníci to majú upresniť.

Dovoz vakcín od spoločnosti Novavax sa oneskorí

Dovoz vakcín od spoločnosti Novavax, ktorý bol plánovaný na pondelok (21. 2.), sa oneskorí. Podľa ministerstva zdravotníctva by mali vakcíny na Slovensko doraziť do konca týždňa, uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. "Prvé dávky vakcíny mali byť podľa našich informácií expedované výrobcom v týchto dňoch s predpokladaným navezením do jednotlivých krajín vrátane Slovenska do konca týždňa," priblížila hovorkyňa.

Premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (7)
Premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský  (Zdroj: Topky/Maarty)

V prvom kvartáli by podľa jej slov malo na Slovensko doraziť prvých 93.000 dávok vakcíny. Rezort zároveň priblížil, že po dovezení vakcín na Slovensko by sa malo s očkovaním začať maximálne do dvoch týždňov. "Plánuje sa distribúcia do všetkých centier, ktoré vakcinujú, zohľadní sa aj registrácia záujemcov v tom ktorom regióne," doplnila Eliášová. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) aktuálne eviduje 1620 registrácií na očkovanie touto vakcínou. Z toho 719 osôb má záujem o prvú dávku a 901 osôb o preočkovanie.

Rokovať má o zmenách v polícii i sprísnení organizácie rizikových zápasov

Zavedenie základnej štruktúry policajného zboru, zrušenie menoviek na rovnošatách či nové právomoci policajtov prináša novela zákona o Policajnom zbore. Policajt má mať po novom právo požadovať vysvetlenie aj od osoby, ktorá môže prispieť k objasneniu skutočností dôležitých na odhalenie trestného činu. Medzi nové právomoci bude patriť aj možnosť spútať osobu, ktorá má byť na základe rozhodnutia lekára umiestnená v zdravotníckom zariadení a kladie aktívny odpor. 

Vláda tiež prerokuje návrh novely zákona o organizovaní verejných športových podujatí. Úprava sprísňuje pravidlá organizovania i diváckej účasti na rizikových športových podujatiach, na ktoré bude možné predávať len vstupenky na meno. Medzi zakázané predmety na štadiónoch sa po novom zaradia i kukly. Zvýšiť sa majú aj sankcie za priestupky diváckeho násilia.

Ministri budú opäť schvaľovať návrh na odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie, tentoraz za mesiac február 2022. Opatrenie, ktoré má zmierniť ekonomické dosahy na platiteľov poistného v dôsledku koronakrízy, sa týka samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) i poistného, ktoré platí zamestnávateľ za zamestnanca. Splatnosť sa má posunúť do 30. júna 2025. Kabinet sa bude tiež zaoberať aktuálnou situáciou v súvislosti so šírením afrického moru ošípaných, venovať sa bude i personálnym návrhom na šéfov diplomatických misií.

Viac o téme: OpatreniaVládaRúškaEduard HegerZa ľudíVladimír LengvarskýAktuálne COVID opatreniaNovavax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu