Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Slovensko sa opäť rúti víchrica: Silný vietor a búrky, hrozia aj tornáda! Výstrahy meteorológov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: FB / Počasí severní Čechy)

BRATISLAVA – Slovensko a okolité krajiny si ešte poriadne nevydýchli po dvoch víchricách, ktoré ovplyvňovali počasie, a už sa blíži ďalšia hrozba. Tentokrát ide o mohutnú víchricu Antónia, ktorá spôsobuje rozsiahle škody vo Francúzsku, Holandsku, ale aj Nemecku. Pomaly, ale isto sa približuje aj k našemu územiu. Meteorológovia však upozorňujú, že hrozí aj vznik tornád – a to aj u nás!

Štvrtok, piatok, sobota. Tieto tri dni ovplyvňovali počasie v Európe a aj na Slovensku mohutné víchrice Zeynep a Ylenia, ktoré so sebou priniesli silný vietor, búrky a prepisovali mnohé rekordy. Napríklad, víchrica Ylenia priniesla do Poľska až 6 tornád, čo je na toto ročné obdobie viac ako netradičné, naopak, Zeynep, na britských ostrovoch pomenovaná Eunice, prepisovala rekordy rýchlostí vetra, kde dosiahli až 200 kilometrov za hodinu.

Archívne VIDEO Británia bojuje s ďalšou veternou pohromou: Orkán zatvoril školy a zrušil lety!

Británia bojuje s ďalšou veternou pohromou: Orkán zatvoril školy a zrušil lety! (Zdroj: Profimedia)

A teraz sa ku nám blíži ďalšia pohroma. A to od Nemecka. Podľa portálu Meteo Slovensko sa tu za uplynulé hodiny vyskytlo viacero búrkových bodov a aj značne intenzívne.V nemeckom Bavorsku dokonca vznikla línia LEWP - na radare podobné squall línii, ale ide o líniu, ktorá je v stručnosti zvlnená a býva nebezpečnejšia. Teraz smeruje k nám. Ak sa udrží, mohli by sme mať pekné búrky,“ napísali. Podľa portálu imeteo.sk už sú hlásené mnohé škody, ako napríklad poškodené autá, strechy a komíny, či uzavreté cesty pre popadané stromy. Vo viacerých nemeckých regiónoch je narušená železničná doprava.

Na Slovensko sa opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / AP)

V Nemecku totiž fúka silný vietor, ktorý v nárazoch dosahuje až 150 kilometrov za hodinu. Ba čo viac, v Holandsku museli pre silné záplavy uzatvoriť diaľnicu A20. Búrky sa už presúvajú k Čechám a Slovensku, pričom u našich západných susedov už udrelo vyše 100 bleskov. Najhoršia situácia z hľadiska vetra bude na krajnom západe, teda na Záhorí a v okolí Bratislavy, kde bude rýchlosť vetra dosahovať až 80 kilometrov za hodinu.


Blíži sa ďalší veterný Armagedon: Zatvorené školy a zrušené lety! Najhoršie to bude v TÝCHTO mestách

MIMORIADNY ONLINE Víchrica Ylenia mieri na Slovensko: Zábery z Poľska ako po vojne! Spúšť po tornáde


Meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách platí od rána v okrese Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Prvý stupeň výstrahy platí v okrese Dolný Kubín, Martin, Námestovo, Ružomberok a Žilina. SHMÚ varuje, že vietor môže nárazovo dosiahnuť rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu, čo môže predstavovať zvýšené nebezpečenstvo najmä pre turistiku a horolezectvo. Výstrahy platia do 15.00 h. 

Na Slovensko sa opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

So silnejším vetrom v nižších polohách treba počítať vo všetkých krajoch, s výnimkou Banskobystrického a Košického. Podľa meteorológov môže vietor dosiahnuť nárazovo rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. V Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha prvého stupňa od rána, v Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Bratislavskom kraji od 11.00 h. 

Podľa portálu Meteo Slovensko však na Slovensku, ale aj v časti Nemecka, Rakúska či ďalších južných štátoch strednej Európy je možný vznik tornád. Meteorologická služba Estofex aj z toho dôvodu vydala pred nárazmi vetra a možnými tornádami vydala varovanie.

 

‼️⏰ 07:07 AKTUÁLNA SITUÁCIA V Nemecku sa za uplynulé hodiny vyskytlo a naďalej vyskytuje niekoľko búrkových bodov,...

Posted by Meteo Slovensko on Sunday, February 20, 2022

 

Viac o téme: PočasieVíchricaTlaková nížTornádaMeteo SlovenskoVíchrca Antónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu