Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VÍCHRICA zasiahla Slovensko: Tunel Branisko je obojsmerne uzavretý, dopravu komplikujú aj spadnuté stromy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Polícia SR - Prešovský kraj)

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) uzatvorila v sobotu v oboch smeroch tunel Branisko, ktorý je súčasťou diaľnice D1.

Upozorňuje na to Zelená vlna RTVS. Premávka je presmerovaná cez horský priechod Branisko, informovala prešovská krajská polícia.

<< Ak máte nejaké fotografie z dnešného búrlivého počasia, môžete nám ich zaslať na tipy@topky.sk >>

D1 tunel Branisko
Zobraziť galériu (3)
D1 tunel Branisko  (Zdroj: NDS a.s.)

Spadol strom na trolejové vedenie

Pre strom spadnutý na trolejové vedenie v úseku Vlkanová — Banská Bystrica bolo v sobotu odrieknutých viacero vlakových spojov. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Rýchlik 834 smerujúci z Banskej Bystrice do Bratislavy bol nahradený autobusovou dopravou. Rýchlik 831 v smere z Bratislavy do Banskej Bystrice končí už vo Zvolene. Odrieknuté boli viaceré spoje premávajúce medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Vlakovú dopravu na trati Banská Bystrica - Vlkanová v sobotu krátko predpoludním obnovili. 

Vlaková doprava pre spadnutý strom bola prerušená od 9.05 hodiny aj v úseku Stará Ľubovňa - Plaveč. Premávku v tomto úseku obnovili krátko po 11.00 h.

Cesta medzi Bánovcami nad Bebravou a obcou Svinná je uzavretá

Cesta medzi Bánovcami nad Bebravou a obcou Svinná je uzatvorená. Informovala o tom trenčianska polícia na sociálnej sieti. Dôvodom uzávery cesty je odstraňovanie vysypaného nákladu po piatkovej (18. 2.) dopravnej nehode nákladného motorového vozidla. „Doprava je odklonená cez obce Horňany a Dežerice. O otvorení cesty budeme informovať,“ dodala polícia.  

 

VODIČI POZOR Cesta medzi Bánovcami nad Bebravou a Svinnou je uzatvorená na cca 3 hodiny z dôvodu odstraňovania...

Posted by Polícia SR - Trenčiansky kraj on Friday, February 18, 2022

Hasiči na viacerých miestach odstraňujú popadané stromy

Hasiči odstraňujú na viacerých miestach v Prešovskom kraji popadané stromy z dôvodu silného vetra. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavol Palša, zasahujú v obci Reľov v okrese Kežmarok, v Starej Ľubovni na troch miestach, v obci Vernár v okrese Poprade a v Spišskom Hrhove v okrese Levoča. V teréne je celkovo 14 hasičov zo Spišskej Starej Vsi, Starej Ľubovne, Popradu a Levoče s piatimi kusmi techniky.

Počasie komplikuje vlakovú dopravu

Počasie aktuálne komplikuje situáciu aj na železničných tratiach, na viacerých úsekoch spôsobili problémy popadané stromy. S meškaním a obmedzeniami treba rátať aj pri ceste do a z Českej republiky. Uviedol to hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

"Veterné počasie skomplikovalo vlakovú dopravu na viacerých úsekoch Slovenska. Medzi Banskou Bystricou a Vlkanovou došlo k pádu stromu na trolejové vedenie, kde došlo k jeho strhnutiu. Osobné vlaky tam naberajú meškanie do 30 minút, rýchliky do 40 minút. Samozrejme sú nahradené náhradnou autobusovou dopravou," uviedol Kováč.

Ďalšie problémy v prevádzke vlakov spôsobil spadnutý strom na trati Podbiel-Nižná, kde podľa hovorcu narazil osobný vlak do spadnutého stromu. Kováč dodal, že incident sa zaobišiel bez zranení a vlak bol schopný pokračovať v jazde. Rozsiahle meškania majú aj vlaky do a z Českej republiky. Vlaky tam podľa hovorcu naberajú veľké meškanie kvôli výrazným obmedzeniam a prerušeniam premávky na viacerých úsekoch tratí. "Vlaky do ČR a z ČR jazdia odklonmi cez Olomouc a Přerov, vynechávajú zastávku v Brne," informoval hovorca.

 Vo viacerých lokalitách Slovenska si treba dať pozor na nárazový vietor

Vo viacerých lokalitách Slovenska si musia dať vodiči pozor na silný nárazový vietor. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk. Silno fúka na cestách v okolí Pezinka, Trenčína, Nového Mesta nad Váhom či Trnavy. Tiež v okolí Kežmarku, Ružomberka, Bytče a Rajca. Cestári informujú, že povrch vozoviek je na Slovensku prevažne suchý až mokrý.

Vietor.
Zobraziť galériu (3)
Vietor.  (Zdroj: Getty Images)

V hornatejších oblastiach krajiny sa na vozovkách miestami nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu. Konkrétne medzi Podbanským a Tatranskou Poliankou či cestou zo Skalky do Kremnice. Tiež v okolí Starých Hôr. Zľadovatený sneh je podľa cestárov aj na horskom priechode Vrchslatina. Úsek cesty druhej triedy Srdiečko-Bystrá je zjazdný len so snehovými reťazami.

Hasiči mali zatiaľ pre počasie 24 výjazdov

Pre sobotné veterné počasie mali hasiči na Slovensku zatiaľ 24 výjazdov. Najviac v Prešovskom kraji, kde zasahovali deväťkrát. Potvrdila to Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). "Z celkového počtu udalostí až 83 percent tvoria výjazdy k popadaným a nalomeným stromom, ostatné zásahy súvisia s uvoľnenými strešnými krytinami," priblížila. Okrem Prešovského kraja hasiči najčastejšie zasahovali v Trenčianskom (šesť výjazdov) a Banskobystrickom kraji (tri výjazdy). Po dva výjazdy zaznamenali v Žilinskom a Trnavskom kraji. V Bratislavskom a Košickom kraji zasahovali raz.

Viac o téme: TunelUzávierkaBranisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu