Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor, okres Michalovce potrápi aj topiaci sa sneh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na západnom Slovensku sa v utorok môže vyskytnúť silný vietor, na severe aj vietor na horách. V okrese Michalovce varujú meteorológovia pred povodňou. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.

Pre okresy Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. V polohách nad 1800 metrov ojedinele očakáva SHMÚ výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Silný vietor potrápi zápas a hornaté územie severného Slovenska
Zobraziť galériu (4)
Silný vietor potrápi zápas a hornaté územie severného Slovenska  (Zdroj: shmú.sk)

Silný vietor sa môže vyskytnúť hlavne na západe Slovenska. Výstraha prvého stupňa platí pre celý Bratislavský a Trnavský kraj a okresy Myjava, Šaľa a Nitra do 18.00 h.

Silný vietor potrápi zápas a hornaté územie severného Slovenska
Zobraziť galériu (4)
Silný vietor potrápi zápas a hornaté územie severného Slovenska  (Zdroj: shmú.sk)

Výstraha druhého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu platí pre okres Michalovce. "Vzhľadom na spadnuté zrážky a vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti bude na tokoch aj naďalej pretrvávať povodňové nebezpečenstvo," vysvetľujú meteorológovia.

V okrese Michalovce varujú meteorológovia pred povodňou.
Zobraziť galériu (4)
V okrese Michalovce varujú meteorológovia pred povodňou.  (Zdroj: shmú.sk)

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách platí v utorok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej a Veľkej Fatre platí do výšky 1200 metrov nad morom malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Nad touto hranicou je vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

Hlavným problémom vyšších polôh je nový, vetrom previaty sneh z posledných snežení. "Najmä na záveterných orientáciách uložený pretrvávajúcim silným vetrom vo forme snehových vankúšov a dosiek. Tu je možné uvoľnenie lavíny pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch," uviedol Bešinský.

V nižších polohách je snehová pokrývka vplyvom predchádzajúceho oteplenia a následného ochladenia stabilizovaná. "Na severných expozíciách najvyšších polôh sa v snehovej pokrývke nachádza trvalo slabá nestabilná vrstva hranatozrnného snehu," upozornil.

"Očakávame oblačné počasie so slabými snehovými prehánkami aj v nižších polohách a výrazné ochladenie oproti predošlému dňu. Prevažne západný vietor sa bude počas dňa meniť na severný a v najvyšších polohách bude dosahovať rýchlosť do 20 metrov za sekundu (70 kilometrov za hodinu)," dodal Bešinský.

Viac o téme: HoryPočasieVietorShmúVýstrahySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu