Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza okolo Čurillu a spol.: Analytik hovorí o znižovaní dôveryhodnosti inštitúcií! V TOMTO vidí riziko

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA – Legálne získané odposluchy vyšetrovateľov NAKA spôsobili nemalý rozruch. Praktiky v bezpečnostných zložkách štátu sa totiž v ich svetle javia byť viac ako otázne. Negatívne svetlo vrhajú aj na ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) a opozícia kvôli nim už žiada jeho hlavu. Za tým však stojí vláda, ktorá dôvody na odvolávanie nevidí.

Od minulého týždňa na Slovensku rezonuje kauza legálne získaných odposluchov vyšetrovateľov NAKA, vrátane Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Milana Sabotu a Štefana Mašina. Práve štyria elitní vyšetrovatelia boli minulý rok obvinení zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a toto obvinenie aj naďalej trvá a hoci sa obvinení usilovali o jeho zrušenie, prokuratúra to zamietla.

Diana Santusová
Zobraziť galériu (4)
Diana Santusová  (Zdroj: Topky.sk)

Súčasťou odôvodnenia, v ktorom tento svoj krok vysvetľuje, boli aj spomínané prepisy. V tých sa spomínajú praktiky, ktoré mali vyšetrovatelia používať proti ich kolegyni – vyšetrovateľke Úradu inšpekčnej služby Diane Santusovej. Santusová v minulosti viedla inšpekčný tím Oblúk, ktorý obvinil práve Čurillu a spol. a spochybnila tiež ich prácu, čo sa stalo vodou na mlyn takzvanej vojne v polícii. Iba v pondelok sa pritom verejnosť dozvedela, že samotný tím Oblúk bol zrušený.

Podľa prepisov odposluchov mali elitní vyšetrovatelia medzi sebou v súkromí hovoriť napríklad o podpálení Santusovej auta, jej vyhodení z práce či o tom, že sú „chránenou zverou“ pre ich údajné krytie zo strany vtedajšieho policajného prezidenta Petra Kovaříka a ministra vnútra Romana Mikulca. Padnúť mali aj mená politikov Fico, Kaliňák či Pellegrini s tým, že ich "treba robiť."

Kauza okolo Čurillu a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opozičný Smer-SD na čele s Robertom Ficom, ktorý časti z týchto prepisov čítal priamo na tlačovke, už inicioval aj mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministra vnútra. Podporu jej vyjadril aj Hlas-SD. Vláda sa, naopak, oficiálne postavila za Mikulca a na jeho odvolanie žiaden dôvod nevidí. 

Sám Mikulec sa ohradil s tým, že nikdy nepožadoval od orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) informácie, na ktoré nemal zákonný nárok, a do fungovania OČTK nezasahoval.

Opozičný Smer-SD podá v pondelok návrh na odvolanie Mikulca: Vinia ho, že kryl vyšetrovateľov NAKA (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Tieto problémy treba riešiť štandardne

Podľa bezpečnostného analytika Jána Mojžiša celá situácia znižuje dôveryhodnosť inštitúcií ako takých. "Určite nie je dobré, keď v bezpečnostných zložkách vznikne situácia, že sa toto stane predmetom boja," uviedol.

Takáto situácia podľa neho nie je normálna a pre štát ani vhodná. "Čím skôr sa táto a podobné situácie vyriešia a bude sa im predchádzať, tým to bude pre štát a jeho orgány lepšie," myslí si.

Miloša Kaštana odvádzajú zo sídla NA
Zobraziť galériu (4)
Miloša Kaštana odvádzajú zo sídla NA  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Celý problém už však podľa jeho slov stráca odborný základ a dostáva sa do politiky. "Toto sú veci, ktoré zakladajú precedensy a ich riešenie zakladá aj riešenie budúcich problémov a preto je veľmi podstatné a dôležité, aby sa tieto problémy riešili štandardne a mali absolútne jasný odkaz do budúcnosti. To znamená, že ak sa v tomto prípade prihliadne povedzme na politickú situáciu a urobí sa vyhodnotenie nejakým spôsobom nie v záujme práva a spravodlivosti, tak sa nám to môže vrátiť. Je v tom naozaj veľké riziko," upozornil.

Viac o téme: Roman MikulecJán MojžičBezečnostný analytik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu