Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Majú si neočkovaní liečbu platiť sami? PRIESKUM priniesol odpoveď! Jasný odkaz ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

BRATISLAVA – Na Slovensku je zaočkovaných zhruba 50 percent občanov, čo nás v tomto smere radí na chvost Európskej únii. Štatistiky však dlhodobo ukazujú, že v nemocniciach končia častejšie práve neočkovaní pacienti, ich liečba je pritom rovnako ako liečba očkovaných pacientov hradená z verejných zdrojov. Niektorí si preto začali klásť otázku, či by sa to nemalo zmeniť.

Na túto tému sa zameral prieskum, ktorý pre TV Markíza vypracovala agentúra Focus. Respondenti v ňom odpovedali na otázku: „Súhlasíte alebo nesúhlasíte s tým, aby sa ľudia, ktorí sa bez závažného zdravotného dôvodu nedajú zaočkovať proti ochoreniu COVID 19, podieľali na nákladoch na liečbu, ak ju budú kvôli tomuto ochoreniu potrebovať (napr. hospitalizácia v nemocnici)?“

KORONAVÍRUS Majú si neočkovaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto - TV Markíza)

Výsledky hovoria pritom proti spoluúčasti pacientov. Z prieskumu vyplýva, že väčšina opýtaných nesúhlasí, alebo skôr nesúhlasí aby sa nezaočkovaní podieľali na nákladoch na liečbu. Vyjadrilo sa tak až 66,5 percenta opýtaných. Opačného názoru je iba 31,1 percenta opýtaných. 2,4 percenta ľudí odpovedať nevedelo.

KORONAVÍRUS Majú si neočkovaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto - TV Markíza)

Z pohľadu politických strán je proti 71,5 percenta voličov strany Hlas-SD a až 83,3 percent voličov strany Smer-SD. Naopak, za je iba 24 percent voličov Hlasu-SD a 14,4 percent voličov Smeru-SD.

Čo sa týka strany Republika, tak proti spoluúčasti pacientov na liečbe sa vyjadrilo 100 percent ich voličov. Voliči ĽS NS už takí jednoznační neboli. Proti je 90,9 percenta, za sa vyjadrilo 9,1 percenta.

KORONAVÍRUS Majú si neočkovaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto - TV Markíza)

Medzi voličmi koaličných strán je názor za a proti vyrovnanejší v prípade SaS. 46,8 percent je za spoluúčasť, zatiaľ čo 48,7 percent nie. Spomedzi voličov strany OĽaNO je proti 38,5 percenta a za 57,8 percenta. V porovnaní s tým je proti až 68,7 percenta voličov Sme rodina, naopak, za je 31,3 percenta.

Prieskum sa konal na vzorke 1017 respondentov v dňoch 19. až 26. januára 2022. 

Viac o téme: PrieskumOčkovanieKoronavírusCovid-19Spoluúčasť pacientov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu