Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Začal sa proces v kauze prípravy vraždy exstarostu Marianky: Obhajcovia spochybnili celú obžalobu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BANSKÁ BYSTRICA – Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, otvoril v utorok proces v kauze prípravy úkladnej vraždy bývalého starostu Marianky Dušana Statelova. Na lavicu obžalovaných sa posadili Kamil Bernáth, Roman Brenčič a Milan D., ktorí sa na skutku mali podieľať od konca roka 2020 do začiatku roka 2021.

Obžaloba ich viní z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy spáchaného formou spolupáchateľstva, zločinu útoku na verejného činiteľa a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Kamil Bernáth si spolu s Romanom Brenčičom mali objednať na likvidáciu exstarostu dvoch mužov za odmenu niekoľko desiatok tisíc eur.

Obhajcovia spochybnili celú obžalobu

Obhajcovia spochybnili celú obžalobu. Označili ju za nedôvodnú. Podľa jedného z obhajcov za celú prax sa nestretol s obžalobou, kde sa prokurátor pri takto závažných skutkoch opiera o výrazy typu "nezistená, nestotožnená osoba", "v nezistený čas", "v nezistený deň" alebo "nezisteným spôsobom". Verí, že počas dokazovania sa ukáže, že je nepravdivá. Všetci traja obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní a budú vypovedať. 

"Toto sa stáva už dogmou obhajoby, že automaticky útočia na všetko, čo môžu. Zákon im to dovoľuje, obžalovaní sa môžu brániť spôsobom, aký uznajú za vhodný a obhajoba v tomto zmysle aj postupuje. Budem sa snažiť vykonávať dôkazy tak, aby bolo objektivizované, čo sa stalo a budem postupovať podľa vopred ohlásených návrhov, ktoré sme uviedli ako súčasť obžaloby. Sme na začiatku," konštatoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Podľa neho motívom obžalovaných mala byť snaha, aby poškodený starosta v rámci svojich právomocí rozhodoval podľa ich predstavy, čo sa týkalo i kolaudačných rozhodnutí. Hrozia im vysoké tresty. Neznámi páchatelia mali starostovi podpáliť auto aj stajňu.

Kamil B. vo svojej výpovedi pred ŠTS uviedol, že celá obžaloba je nezmysel. Patrí vo všeobecnosti medzi vážených ľudí, ktorí nikdy žiadne obchodné spory neriešili protizákonne, vždy len právnou cestou a usvedčovať ho majú práve ľudia, ktorí mali problémy s rôznymi drogovými aktivitami. Zbrane, ktoré sa u neho našli, mal v legálnej držbe, stačí sa pozrieť na zbrojný preukaz. Navyše v čase, keď mal údajne pripravovať vraždu exstarostu, sa o neho už zaujímali vyšetrovatelia z Národnej kriminálnej agentúry. Aj preto je podľa neho obžaloba nezmyselná.

Viac o téme: VraždaŠpecializovaný trestný súdDušan Statelov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu