Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Takmer celé Slovensko zasiahne silný vietor! Na horách si dávajte pozor: Vydané sú aj výstrahy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Meteorológovia počas víkendu varujú v niektorých oblastiach Slovenska pred silným vetrom na horách. Na väčšine územia sa tiež môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. V tejto súvislosti platia výstrahy prvého aj druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách platí počas celého víkendu v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín. Vietor môže dosiahnuť nárazovo rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu.

S tvorbou snehových jazykov a závejov treba počítať od soboty podvečer v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. V nedeľu (30. 1.) platí v okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín výstraha druhého stupňa. "Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerný a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozornilo SHMÚ.

Takmer celé Slovensko zasiahne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Okrem toho v nedeľu meteorológovia rozšírili výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách v Žilinskom kraji. Počas celého dňa platí pre takmer všetky okresy. Zároveň SHMÚ na nedeľu vydal aj výstrahy prvého stupňa pred vetrom na horách. Tie platia pre Trenčiansky, Košický a Nitriansky kraj, tiež pre niektoré okresy Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja.

Vietor tam môže vo vyšších oblastiach dosahovať priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu. Vo väčšine krajov tiež SHMÚ varuje pred tvorbou poľadovice. Výstraha prvého stupňa pred týmto javom platí od soboty 20.00 h do nedele 9.00 h.

Viac o téme: VietorSnehové jazykyVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu