Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pellegrini vyzval prezidentku: Dohodu s USA treba dať posúdiť, zo strany vlády ide o nezodpovedný krok

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini sa obrátil listom na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Žiada, aby dala posúdiť obrannú zmluvu s USA Ústavnému súdu (ÚS) SR. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"Hlas-SD trvá na tom, že zo strany vlády ide o nezodpovedný krok voči národno-štátnym záujmom SR. Vláda totiž odignorovala verejnú diskusiu a pripomienky ústavných orgánov, odborných inštitúcií, ako aj širokej verejnosti," uviedla hovorkyňa. Dodala, že napriek zásadným výhradám vláda odsúhlasila dohodu v znení predloženom druhou zmluvnou stranou bez toho, aby z pozície suverénneho štátu požadovala zmenu ustanovení vymedzujúcich jurisdikciu slovenských štátnych orgánov. Hlas-SD naďalej odmieta podporiť takúto zmluvu.

VIDEO Slovensko by malo uzavrieť s USA dohodu o obrannej spolupráci

Slovensko by malo uzavrieť s USA dohodu o obrannej spolupráci, o pandemických opatreniach sa ešte rokuje (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podobnú výzvu už hlave štátu adresovali aj viacerí bývalí politici a právnici. Hovorca prezidentky Martin Strižinec vtedy reagoval, že hlava štátu môže v zmysle ústavy podať návrh na ÚS až po dojednaní medzinárodnej zmluvy.

Opozičný Smer-SD inicioval aj mimoriadnu schôdzu NR SR k návrhu na vyhlásenie referenda v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Zvolaná je na utorok 18. januára. Smer-SD sa chce v referende pýtať občanov, či súhlasia, aby parlament vyslovil súhlas s dohodou.

Vláda odobrila uzavretie dohody s USA

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odobrila v stredu (12. 1.) vláda. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť parlament. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Viac o téme: DohodaVýzvaUSAÚSPeter PellegriniZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu