Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšia zlá správa v novom roku! Za pečivo si poriadne priplatíme: Zväz pekárov prezradil, prečo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Inflácia a čoraz vyššie ceny sa týkajú aj pekárenských výrobkov a ich rast nekončí ani s príchodom nového roka 2022, práve naopak. Nepríjemný scenár načrtol Slovenský zväz pekárov (SZPCC), cukrárov a cestovinárov, ktorý však za vysokými cenami vidí aj absenciu akejkoľvek pomoci zo strany štátu a čoraz vyššie vstupné náklady. Ministerstvo pôdohospodárstva má k tomu tiež čo povedať, no najskôr je potrebné sa pozrieť na spomenuté príčiny.

Štát nám nepomohol, tvrdia

Ceny chleba a pečiva budú podľa SZPCC pokračovať v raste aj v roku 2022. "Príčinou sú neustále stúpajúce náklady prakticky všetkých vstupov a absolútna absencia pomoci pre odvetvie zo strany štátu. Výrobcovia chleba a pečiva tak nemajú inú šancu ako okamžite premietať rastúce náklady do cien. Na ceny chleba na pultoch pritom pekári nemajú žiadny dosah," tvrdí zväz.

Ďalšia zlá správa v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Ceny surovín dosahujú rekordy

"Analytici nepredpokladajú pokles cien vstupov pre pekársky, cukrársky a cestovinársky sektor ani v tomto roku, práve naopak. Ceny potravinárskej pšenice budú vysoko nad 300 eur. Ceny ďalších surovín ako napríklad masla, maku či orechov dosahujú rekordy. Ceny obalových materiálov rastú v desiatkach percent. Ceny logistiky aj vzhľadom na extrémne ceny pohonných hmôt a nedostatok pracovných síl prakticky každý mesiac stúpajú. A ceny energií lámu celoeurópske maximá. Je tak isté, že odbytové ceny vzrastú, avšak o koľko presne si nedovolia odhadovať ani najlepší analytici," uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Ďalšia zlá správa v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Je to iná situácia, ako v roku 2020

Situácia v pekárskom sektore na Slovensku je pritom podľa zväzu čoraz viac napätá. Rozdiel tu je aj oproti roku 2020, kedy pandémia naplno vypukla. V tom ďalšom roku museli totiž pekári pristúpiť k uzatváraniu dodávateľských zmlúv len na niekoľko mesiacov. Ročné dodávateľské kontrakty v pekárskom priemysle na Slovensku tak prakticky prestávajú existovať a nahradili ich kontrakty na dva, respektíve tri mesiace.

Za týmito zmenami je vraj cenová neistota a produkcia na hrane výrobných nákladov. Pekári vraj nemajú dosah na konečné ceny, ktoré kupujú spotrebitelia. Či sa marže obchodníkov automaticky zvyšujú pri raste nákupných cien pekárskych, cukrárskych, či cestovinárskych produktov tak posúdiť nevedia. Týmito informáciami disponuje v agregovanej forme len štát a môže tak posudzovať oprávnenosť rastu nákladov zo strany obchodníkov.

Vraj sme sa nepoučili od európskych susedov

"V roku 2022 sa zrejme po prvýkrát stane, že niektorí pekári budú musieť ukončovať uzatvorené kontrakty predčasne, práve z dôvodu rastúcich cien vstupov. Štát pritom ani po troch vlnách pandémie nebol schopný aspoň okopírovať schémy pandemických pomocí pre potravinársky sektor z iných členských štátov EÚ. Celé bremeno zdražovania tak necháva padať na občanov, ktorí budú musieť siahnuť do svojich peňaženiek hlbšie. Pekári pritom agrorezortu už niekoľkokrát podali pomocnú ruku pri príprave schém pomocí i novej legislatívy. Ten ju však nevyužil s tým, že pripravuje vlastné podpory. Žiadne však doteraz nezrealizoval,"  dodal Milan Lapšanský.

Ďalšia zlá správa v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Dotácie za nižšie ceny sa podľa ministerstva "prejedia" 

 

V tomto prípade sa vyjadrilo aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. To nepovažuje dotácie na kompenzáciu nižších cien za efektívne investované, pretože sa podľa nich ,,prejedia". "V konečnom dôsledku však dlhodobú konkurencieschopnosť sektora nezvýšia. Takéto dotácie vylepšujú iba zisk obchodných reťazcov. MPRV SR bude preto podporovať pekárov a cukrárov cez dotácie na modernizáciu ich prevádzok, ktorá prinesie úsporu vstupných nákladov, a teda aj želané zvýšenie konkurencieschopnosti pekárov a cukrárov," zaväzuje sa ministerstvo, ktoré vedie Samuel Vlčan.

Ďalšia zlá správa v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aj pre spomínaných pekárov či cukrárov je vraj určená výzva na podopatrenie 4.2 PRV SR 2014-2020 „Podpora pre investície na spracovanie/uvádzanie na trh a/alebo vývoj poľnohospodárskych výrobkov“, v ktorej je aj pekárske odvetvie oprávnené na čerpanie prostriedkov. "Pre túto výzvu na podopatrenie 4.2 je alokovaných 170 mil. Eur a budú nimi podporené investície do technológií (najmä zariadenia, stroje, prístroje, i laboratórne vybavenie) aj stavebné investície v jednotlivých odvetviach potravinárstva. Podporené budú investície vo výrobe, skladovaní aj odbyte," doplnil rezort.

Viac o téme: CenyChliebZdražovaniePekáriSlovenský zväz pekárovCukrárov a cestovinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu