Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pekári varujú, vraj nás čaká cenové peklo: Tieto výrobky vystrelia nahor, môže za to aj vojna na Ukrajine!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - To, že ani po covide nebudeme ešte veľmi dlhú dobu z toho najhoršieho vonku, predpovedá aj prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Práve ten totiž ovplyvní veľmi veľa cien komodít, ktoré mávame v našej blízkosti každý deň. Pekárenské výrobky nie sú výnimkou a pre vojnu sa musíme podľa Zväzu slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) pripraviť na extrémne zdražovanie chleba, rožkov, bagiet a podobných bežných surovín. Dôvody k zdražovaniu si však podľa nich pripisuje aj vláda, ktorá nekonala už počas covidu.

Odbytové ceny chleba a pečiva zo začiatku roka sa podľa ich názoru udržia maximálne mesiac. SZPCC upozorňuje, že výrobné náklady na produkciu chleba a pečiva rastú tak extrémne, že odbytové ceny svojich výrobkov zo začiatku roka nedokážu udržať. "Príčinou je skokovitý nárast cien pšenice a energií a zlyhanie štátu počas pandémie," odôvodňuje zväz.

Pečivo.
Zobraziť galériu (3)
Pečivo.  (Zdroj: Getty Images)

"Každý deň dostávam informácie od našich členov, že im dodávatelia zvyšujú ceny, niekedy doslova v priebehu niekoľkých dní. Ceny potravinárskej pšenice za jediný týždeň vzrástli na komoditných burzách o viac ako tretinu. Začína byť nedostatok rastlinných olejov, čo sa tiež prejavuje na ich cenách. Výrazne rastú aj ceny plynu a pohonných hmôt. Pekári, cukrári a cestovinári nie sú schopní tieto výkyvy absorbovať. To, čoho sme sa obávali sa v týchto dňoch stáva realitou. Vojna medzi Ruskom a Ukrajinou zvyšuje výrobné náklady chleba, pečiva, koláčov či cestovín tak extrémne, že súčasné odbytové ceny nie je možné udržať viac ako mesiac," uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

Prvýkrát v histórii podpisujú zmluvy len na 3 mesiace

Potom, čo pekári museli po prvýkrát v histórii začiatkom roku 2022 pristúpiť k uzatváraniu len dvoj či trojmesačných zmlúv oproti predchádzajúcim ročným kontraktom, ide o ďalšie zhoršenie situácie v sektore. "Obrovská neistota ohľadne úrod pšenice na Ukrajine, ktorá je jej štvrtým najväčším svetovým exportérom ženie ceny na trhoch vysoko nad historické maximá. Rusko a Ukrajina pritom dodávajú celkovo tretinu pšenice na svetový trh. Spoločne zabezpečujú aj viac ako polovicu objemu svetovej produkcie slnečnicového oleja. Až 88 % slnečnicového a 41 % repkového oleja v Európe pritom pochádza z Ukrajiny," pokračuje zväz.

Štát vraj zlyhal počas podpory už počas pandémie

"Štát vylúčil pekárov počas všetkých vĺn z akýchkoľvek pandemických podpôr. Škody, ktoré tým spôsobil sa teraz odzrkadľujú v rýchlom zvyšovaní odbytových cien. Treba však zdôrazniť, že ceny chleba a pečiva na pultoch obsahujú nemalé obchodné prirážky obchodných reťazcov, ktoré pekári nemajú možnosť ovplyvniť. O situácii v sektore a nutnosti úpravy odbytových cien ich už pekári priebežne informujú. Pod ekonomicky oprávnené náklady jednoducho nebudú schopní chlieb a pečivo dodávať. O postupe reťazcov budeme verejnosť informovať," zdôraznil Lapšanský.

Pekári varujú, vraj nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Viac o téme: CenyChliebPekárneRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu