Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šeliga vyzýva šéfa prokuratúry Žilinku: Zrušte cestu do Ruska, TOTO je minimálne 7419 dôvodov!

Juraj Šeliga a Maroš Žilinka Zobraziť galériu (2)
Juraj Šeliga a Maroš Žilinka (Zdroj: Topky - Vlado Anjel, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka by mal v záujme ochrany dobrej reprezentácie Slovenska a právneho štátu svoju plánovanú cestu do Ruska pri príležitosti osláv výročia vzniku ruskej prokuratúry zrušiť. V piatok to uviedol poslanec Národnej rady SR za stranu Za ľudí Juraj Šeliga. 

Šeliga na Generálnej prokuratúre (GP) SR odovzdal oficiálny list aj zoznam občanov vtedajšieho Československa, ktorých medzi rokmi 1945 až 1960 vyviezli do sovietskych gulagov. "To považujem za prvých minimálne 7419 dôvodov, prečo by generálny prokurátor mal zrušiť svoju cestu na oslavy výročia prokuratúry v Rusku. Bude to výsmech pre obete aj ich rodiny," poukázal Šeliga.

Generálny prokurátor by mal podľa Šeligu zrušiť cestu do Ruska: Toto je prvých 7419 dôvodov prečo (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)
 

Podľa Šeligu sa Žilinka chystá na oslavy do krajiny, kde vraždia novinárov a viaceré zločiny nie sú vyšetrené. Pripomenul tiež, že generálny prokurátor Ruska je na sankčnom zozname EÚ, ktorý Slovensko rešpektuje. "Slovenská prokuratúra je súčasťou tej európskej. Musíme držať jednu partnerskú líniu. Takéto stretávanie vrhá zlé svetlo na slovenskú prokuratúru aj Slovensko," skonštatoval Šeliga. Poslanec preto opakovane Žilinku vyzval, aby svoju cestu prehodnotil.

Šeliga vyzýva šéfa prokuratúry
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

Mimoparlamentná strana ODS – Občianski demokrati Slovenska tiež vyzvala Žilinku, aby zrušil svoju cestu do Moskvy. "Ak je podľa názoru pána Žilinku potrebná účasť slovenského zástupcu v rámci dobrej vôle a odbornej spolupráce, tak mu odporúčame v duchu obvyklých diplomatických postupov vyslať zástupcu z nižšej protokolárnej úrovne," uviedla.

Žilinka sa plánuje v dňoch 11. až 13. januára v Rusku zúčastniť na oslavách 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry. Spolu s ním by tam mali byť aj zástupcovia 34 krajín a medzinárodných inštitúcií. Podľa medializovaných informácií má byť však Žilinka jediným z hlavných predstaviteľov prokuratúry z krajín V4, ktorý sa zúčastní na oslavách v Moskve.

Žilinka reagovať nechce

Generálna prokuratúra (GP) SR odmieta reagovať na piatkové vyjadrenia poslanca Národnej rady (NR) SR za stranu Za ľudí Juraja Šeligu. Poslanec vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby svoju plánovanú cestu do Ruska pri príležitosti osláv výročia vzniku ruskej prokuratúry zrušil. TASR o tom informovali z GP. "Generálna prokuratúra SR nebude reagovať na vyjadrenia politikov," uviedol hovorca GP Dalibor Skladan.

Viac o téme: CestaZrušenieDôvodyRuskoMaroš ŽilinkaJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu