Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Remišovej jasný odkaz pre šéfa GP: Žilinku by mali disciplinárne stíhať! Pošliapal hodnoty ľudských práv

Maroš Žilinka
Maroš Žilinka (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

BRATISLAVA - Generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku by mali za oslavy s človekom zo sankčného zoznamu EÚ disciplinárne stíhať. Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová to uviedla v reakcii na jeho účasť na oslavách výročia vzniku ruskej prokuratúry, kam ho pozval tamojší generálny prokurátor Igor Krasnov. Generálna prokuratúra (GP) SR reagovala, že na vyhlásenia politikov nebude reagovať.

"Maroš Žilinka verejne pošliapal hodnoty ľudských práv, na ktorých je Slovensko postavené. Spoločné oslavy s človekom zo sankčného zoznamu, na ktorom sa dohodli všetky krajiny EÚ vrátane Slovenskej republiky, sú neprijateľným porušením národných záujmov Slovenskej republiky. Za tento akt by mal byť Maroš Žilinka disciplinárne stíhaný," uviedla Remišová v stanovisku, ktoré poskytlo tlačové oddelenie strany.


Žilinka hazarduje s dôveryhodnosťou, vyhlasujú slovenskí europoslanci


Správa o spolupráci GP a Ruska bola sci-fi

Správa o spolupráci GP SR a Ruskej federácie je podľa bývalého štátneho tajomníka ministerstva kultúry Konráda Rigóa, pôsobiaceho v mimoparlamentnej strane Aliancia, sama o sebe science-fiction. Spoliehať sa na ruských expertov pri odhaľovaní zločinov v oblasti extrémizmu a kyberkriminality podľa neho nemá zmysel. "A čo je ešte horšie, je za čiarou," skonštatoval.

GP SR sa dohodla na spolupráci s GP Ruska

Generálne prokuratúry Slovenskej republiky a Ruskej federácie sa dohodli na vzájomnej spolupráci. Program spolupráce podpísali počas pracovnej cesty generálneho prokurátora Maroša Žilinku a jeho námestníka Jozefa Kanderu v Moskve. Informoval o tom hovorca GP SR Dalibor Skladan. "Generálni prokurátori sa vzájomne zhodli, že podpis tohto programu spolupráce nie je iba formálnym aktom, ale jeho realizácia prinesie vyváženú a konštruktívnu spoluprácu na expertnej úrovni," podotkol Skladan.

Spolupráca sa má realizovať v rokoch 2022 a 2023. Týka sa oblastí korupcie, extrémizmu, kyberkriminality, ekologických trestných činov, ale aj ochrany práv nezaopatrených detí či osôb so zdravotným postihnutím. Hovorca ďalej informoval, že sa Žilinka s Kanderom zúčastnili na oslavách 300. výročia ruskej prokuratúry "spoločne so zástupcami rezortov prokuratúry a ministerstiev spravodlivosti z vyše 30 krajín, ako napríklad Belgické kráľovstvo, Bosna a Hercegovina, Grécko, Taliansko, Moldavsko, Nórsko, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko či Chorvátsko".

Počas pracovnej cesty Žilinka rokoval o vzájomnej spolupráci aj s generálnym prokurátorom Slovinska Dragom Šketom. Stretol sa s prezidentom Medzinárodnej asociácie prokurátorov Cheol-Kyu Hwangom. Slovenská delegácia GP SR tiež navštívila slovenskú ambasádu v Moskve

Žilinka na oslavách v Rusku

Žilinka sa v uplynulých dňoch zúčastnil na oslavách výročia vzniku ruskej prokuratúry. Na margo svojej účasti uviedol, že osobný kontakt a komunikáciu s hlavami partnerských orgánov prokuratúr v zahraničí vrátane Ruskej federácie považuje za nevyhnutné. Jeho návštevu kritizovali niekoľí vládni politici. Ruský generálny prokurátor Krasnov sa na sankčný zoznam EÚ dostal po uväznení ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. O prehodnotenie či zrušenie plánovanej cesty do Ruska žiadali Žilinku pred odchodom viacerí politici aj europoslanci.

Viac o téme: ProkuratúraMaroš ŽilinkaVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu