Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prvé štúdie o mutácii OMIKRON prinášajú dobré správy! Jedna vec je ale kľúčová, upozorňujú vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EDINBURGH - Zdá sa, že nový variant koronavírusu omikron, nemusí byť tak závažný. Naznačujú to prvé štúdie. Vedci zároveň upozorňujú, že v každej krajine sa môže sila omikronu prejaviť inak.

Rozhovor s primárom oddelenia anestezilógie a intenzívnej medicíny Jakubom Hložníkom

archívne video

ROZHOVOR s primárom: Odhovárať od očkovania? Taký človek nemá čo robiť lekára! Bojím sa, čo omikron spôsobí (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dve od seba nezávislé štúdie naznačujú, že mutácia koronavírusu omikron predstavuje minimálne o dve tretiny menšie riziko hospitalizácie, ako delta variant. Štúdie zdieľala britská univerzita v Edinburghu a Národní inštitút pre výzkum prenosným chorôb v juhoafrickom Kapskom meste. "Aj keď je štúdia malá, prináša dobré správy.. Dvojtretinové zníženie počtu hospitalizácií u ľuďí s obidvoma dávkami naznačuje, že omikron bude pre nich miernejší," cituje oxfordského profesora Jamesa Naismitha český Blesk

ROZHOVOR s primárom: Odhovárať od očkovania? Taký človek nemá čo robiť lekára! Bojím sa, čo omikron spôsobí

Univerzita v Edinburghu skúmala v období medzi prvým novembrom a devätnástym decembrom 23840 vzoriek mutácie omikron a 126 511 mutácie delty odobraných v Škótsku. Zo sledovaných Ľudí potrebovalo nemocničnú starostlivosť 15 ľudí s omikronom a 856 s deltou. Avšak aj keď je štúdia veľmi starostlivá, stále je skoro a ďalšie výzkumy sa môžu meniť. 

Britskí vedci zároveň upozorňujú, že aj keď je omikron zatiaľ v širšom merítku menej nebezpečný, ľudia s dvoma dávkami očkovania sú menej chránení ako pri delte. Dôležitá je preto tretia dávka, ktorá by v prípade nákazy omikronom mala znižovať riziko ťažkého priebehu ochorenia až o 57%- 

Ľudia s protilátkami majú výhodu

Britskí výzkum naznačuje aj to, že ľudia, ktorí už koronavírus prekonali, majú výhodu. "Podľa výsledkov štúdie čelia ľudia po predchádzajúcej infekcii o dve tretiny nižšiemu riziku hospitalizácie, čo ukazuje, že omikron by mohol byť miernejší, pokiaľ už máte nejakú imunitu," povedal Naismith. 

Ľudia, ktorí sú covidom prešli v minulosti, majú zrejme až o 60% vyššiu pravdepodobnosť ľahkého priebehu ochorenia než tí, ktorí sa virusu zatiaľ úspešne vyhýbajú.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCovid-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu