Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zmeny v školskom zákone upravia prijímacie skúšky na stredné školy, hovorí Gröhling

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (2)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Úpravy v novelizovanom školskom zákone prinesú viacero zmien. Jednou z nich sú úpravy v prijímacích skúškach na stredné školy. Uviedol to v rozhovore pre TASR minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

Žiak si podľa slov ministra bude môcť podať dve klasické a dve talentové prihlášky a určí si poradie škôl podľa priority. Následne nastúpi na tú školu, kde úspešne zloží prijímacie skúšky a ktorá bude v jeho poradí najvyššie.

V zákone sa definujú aj nové profesie, konkrétne školskí digitálni koordinátori a školské zdravotné sestry. "Už teraz pilotne pôsobia školskí digitálni koordinátori už na asi 300 školách. Ich úlohou je podporovať digitálnu gramotnosť učiteľov a žiakov, vzdelávať ich vo využívaní digitálnych technológií vo výučbe a zavádzať ich používanie do procesy vyučovania," povedal minister školstva.

Zmeny v školskom zákone
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ďalej bude výraznou zmenou podľa neho aj reforma poradenského systému, na základe ktorého sa prideľujú asistenti. "Do systému sa zavedú jednotné diagnostické postupy a metódy a pre rodičov a žiakov bude prehľadnejší a jednoduchšie dostupný," uviedol šéf rezortu školstva. Táto zmena však nastane až od roku 2023.

Viac o téme: ZmenyŠkolyZákonBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu