Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS ÚVZ upravil kapacitu v prevádzkach: Zmenil sa aj zoznam rizikových krajín

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (2)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kapacitné obmedzenia v prevádzkach a na hromadných podujatiach sa menia z 25 metrov štvorcových na osobu na 15 metrov štvorcových na osobu. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Zmeny sú účinné od štvrtka (23. 12.).

Zmena podľa úradu vyplynula z návrhu ministerstva zdravotníctva, ktoré reagovalo na aplikačnú prax. V prevádzkach i na hromadných podujatiach je totiž potrebné držať si odstup od iných ľudí v dvojmetrovej vzdialenosti, čo vychádza na plochu 16 metrov štvorcových na osobu. "Vraciame sa tak k zaužívanému kapacitnému limitu 15 metrov štvorcových na osobu," uviedla hovorkyňa.

VIDEO Epidemiologická situácia sa mierne zlepšila

Situácia sa mierne zlepšila: Prevádzky sa otvoria od 3. januára, Lengvarský predstavil ďalšie novinky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zoznam rizikových krajín sa v súvislosti s omikronom upravil

V zozname rizikových krajín, ktorý stanovili pre variant omikron nového koronavírusu, po novom nebudú Seychely, Izrael a Hongkong. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Zmeny sú účinné od štvrtka (23. 12.). Zoznam prehodnotili na základe nových údajov.

KORONAVÍRUS ÚVZ upravil kapacitu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Domáca izolácia bez ohľadu na očkovanie sa po novom podľa ÚVZ nariaďuje po príchode na Slovensko z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini, Mozambiku a Zimbabwe. Karanténa sa v prípade bezpríznakového priebehu končí bez absolvovania testu dovŕšením 14. dňa po vstupe na Slovensko. V prípade testovania sa karanténa končí po obdržaní dvoch negatívnych výsledkov PCR testu, pričom prvý test je možné absolvovať najskôr prvý deň po príchode a druhý na ôsmy deň po príchode.

Deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku sa nemusia testovať, ich karanténa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti. Tieto lehoty platia podľa ÚVZ iba v prípade, ak sa u osôb neobjavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19.

Viac o téme: úpravaKapacitaPrevádzkyKoronavírusHromadné podujatiaRizikové krajinyAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu