Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady variantu omikron

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady omikron variantu nového koronavírusu. Dve osoby boli zaočkované dvomi dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, jedna nezaočkovaná. Celkovo je ich sedem. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

VIDEO Detaily o omikrone: Štvrtej vlne COVIDU sa nevyhneme, dôležitá je tretia, posilňujúca dávka, ktorá nás chráni aj pred novým variantom

Detaily o omikrone: Štvrtej vlne COVIDU sa nevyhneme, dôležitá je tretia, posilňujúca dávka, ktorá nás chráni aj pred novým variantom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prvá osoba sa nakazila v spoločnej domácnosti s osobami, u ktorých už bol omikron potvrdený po návrate zo zahraničia. "Osoba od začiatku dodržiavala režim karantény a po pozitívnom testovaní domácu izoláciu. Klinický priebeh ochorenia bol ľahký," opísal hlavný hygienik SR Ján Mikas.


EXKLUZÍVNE Na Slovensku identifikovali prvé prípady variantu OMIKRON


Druhá osoba bola bez cestovateľskej anamnézy, ochorenie sa prejavilo klinickými príznakmi. "Kontakty boli zabezpečené a testované, pozitívne vzorky budú sekvenované," uistil Mikas. Tretia nezaočkovaná osoba má potvrdenú cestovateľskú anamnézu, na územie Slovenska sa vrátila z Afriky. "Karanténa po príchode na Slovensko bola dodržaná," uviedol Mikas.

ÚVZ dôrazne odporúča očkovanie proti koronavírusu

Vzhľadom na vlastnosti variantu a zaznamenaný výskyt u osoby bez cestovateľskej anamnézy ÚVZ predpokladá, že reálny výskyt omikronu v populácii je vyšší, než naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek. ÚVZ preto dôrazne odporúča dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 a dôsledne dodržiavať protiepidemické opatrenia. "Očkovaním sa významne zníži riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19," dodal Mikas. Podľa ECDC bol variant omikron k 19. decembru potvrdený v 28 európskych krajinách vrátane Slovenska.

Viac o téme: NovéNákazaPrípadySlovenskoKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu