Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Dušan Pašek: Bola osudnou chybou kariéra v ŠtB?

Dušan Pašek (┼38). Zobraziť galériu (3)
Dušan Pašek (┼38).

BRATISLAVA - Urobil som chybu, za ktorú sa musím zodpovedať. Takto záhadne sa pred desiatimi rokmi rozlúčil s blízkymi legendárny hokejista Dušan Pašek (┼38). Jeho smrť aj preto stále sprevádzajú nejasnosti.

Čoraz viac ľudí neverí tomu, že išlo o samovraždu. A to napriek tomu, že vtedajší šéf Slovana a hokejového zväzu zanechal list na rozlúčku. Jednou z temných stránok v živote Dušana Pašeka bola aj spolupráca s ŠtB.

Už pred niekoľkými rokmi sa na verejnosť dostala informácia, že to dotiahol až na agenta komunisitckej tajnej služby. Pôsobil pod veľavravným krycím menom Hokejista. Takmer celý jeho spis eštébaci zničili tesne po nežnej revolúcii, v decembri 1989. Novému Času sa napriek tomu podarilo získať jednu z mála zachovaných častí - tzv. Memorandum. Je to správa so základnými informáciami o luďoch z agentúrnej siete.

„Nepožíva alkoholické nápoje. Jeho fyzická aj psychická kondícia je veľmi dobrá,“ chválila Pašeka ŠtB. Zo zachovaných dokumentov v správe Ústavu pamäti národa vyplýva, že sa mal zaujímať napríklad o bratov Petra, Mariána a Antona Šťastných. „I keď nie je členom KSČ, jeho politické zmýšľanie a jednanie je v línii zásad marxizmu- leninizmu a proletárskeho internacionalizmu,“ píše sa v správe.


Jeden z mála zachovaných dokumentov, ktorý unikol skartovaniu. Potvrdzuje, že hokejista bol agentom ŠtB.

Dušan Pašek: Bola osudnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)


Pašek stál až do svojej smrti na čele hokejového zväzu. Nahradil ho ďalší agent ŠtB Juraj Široký. Hokejista spáchal podľa vyšetrovateľov samovraždu. Hovorilo sa aj o jeho hráčskej vášni, problémoch so zväzovými peniazmi či ťaživej minulosti. „Človek urobí chybu len raz a za ňu berie zodpovednosť,“ napísal večne usmiaty chlap v rozlúčkovom liste.


List na rozlúčku hovorí o osudnom zakopnutí Dušana Pašeka.

Dušan Pašek: Bola osudnou
Zobraziť galériu (3)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu