Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súdna rada predĺžila pozastavenie výkonu funkcie sudcovi Daliborovi Miľanovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Súdna rada SR sa v stredu na zasadnutí dohodla na predĺžení dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcovi Daliborovi Miľanovi do 21. mája 2022. Sudca odmieta aj naďalej pojednávať s rúškom či respirátorom.

Za návrh o predĺžení dočasného pozastavenia hlasovalo 15 členov rady. Rada sudcovi výkon funkcie pozastavila na zasadnutí 18. júna. Sudca Miľan i naďalej pred ňou trval na tom, že aj po prípadnom obnovení jeho funkcie chce pokračovať v súdnych pojednávaniach bez prekrytia horných dýchacích ciest. Rovnako naďalej odmieta nosiť rúško vo vnútri budovy súdu. "Doteraz nebol prijatý zákon, ktorý by nariaďoval nosenie rúška pre zdravého človeka," uviedol. Argumentoval i medzinárodnými dohovormi a právom na život s tým, že rúška bránia základnej potrebe - dýchaniu.                  

Odmietal pojednávať s použitím prostriedkov na prekrytie dýchacích ciest

Právny zástupca sudcu Peter Weis poukázal na to, že neexistuje právny základ na dočasné pozastavenie výkonu funkcie. "Súdna rada tým, že pozastavila výkon jeho funkcie, prekročila svoje kompetencie a bolo to nezákonné. Sudca Miľan ani po pol roku po pozastavení funkcie nečelí žiadnemu trestnému konaniu," zdôraznil pred hlasovaním Súdnej rady Weis. Súdna rada sa s argumentáciou Miľana a Weisa nestotožnila a rozhodla o predĺžení dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu.

Sudca Miľan odmietal pojednávať s použitím prostriedkov na prekrytie dýchacích ciest, pričom v tejto súvislosti nerešpektoval príkazy predsedníčky Okresného súdu Zvolen. Na pojednávaní konanom 31. mája jej uložil poriadkovú pokutu 300 eur za to, že ho o to žiadala. Miľan pred Súdnou radou SR v júni tvrdil, že vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sú nulitné a preto mu nevznikla povinnosť nosiť rúško alebo respirátor.

Viac o téme: SudcaSúdna radaSúd Dalibor Miľan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu