Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Je na čele župy, a predsa ho pozná len málokto: Dlhopôsobiaci predseda kraja je na dne rebríčka!

Belicu poznajú najmenej zo všetkých županov. Zobraziť galériu (2)
Belicu poznajú najmenej zo všetkých županov. (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič, Facebook/TIS)

NITRA - Tak toto je neskutočné. Po dvoch desaťročiach na stoličke predsedu samosprávneho kraja si na jeho meno spomenie len málokto. Reč je o županovi z Nitry Milanovi Belicovi, ktorý už od založenia krajov v roku 2001 stále pôsobí ako predseda Nitrianského samosprávneho kraja. Podľa predbežných štatistík si na neho však dokáže spomenuť najmenej ľudí v rámci všetkých županov na Slovensku!

Aspoň to sa uvádza v štatistikách Transparency International Slovensko (TIS), ktorá zoradila popuparitu jednotlivých županov na Slovensku. Belica veľmi nelichotivo skončil na samom dne. Zo všetkých opýtaných ho pozná len niečo cez 47% opýtaných respondentov.

Predbehol ho Lunter či Jurinová

Je to nelichotivé aj preto, že na prvom mieste sa naopak umiestnil predseda banskobystrickej župy, ktorý je vo funkcii len svoje prvé volebné obdobie. "Výrazne lepšie sú na tom iba Ján Lunter, ktorého meno vedelo správne uviesť 77% respondentov z Banskobystrického kraja a žilinská županka Erika Jurinová (73,9%). Naopak, najmenej obyvateľov poznalo svojho župana v Nitrianskom kraji. Aj napriek tomu, že Milan Belica je jediným županom vo funkcii už od založenia krajov v roku 2001, o dvadsať rokov neskôr si dokázalo na jeho meno spomenúť iba 47,7% obyvateľov regiónu," píše TIS.

S popularitou sa dlhšie trápi

Belica najskôr kandidoval v roku 2001 za HZDS a potom s podporou Smeru, nedokázal však podľa TIS svoju poznateľnosť výraznejšie zvýšiť ani od roku 2009.

Milan Belica počas volieb.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Prieskum sa uskutočnil v druhej polovici novembra, kedy sa výrazne riešili aj problémy Bratislavskej župy s novým poskytovateľom prímestskej dopravy. Bratislavského župana Juraja Drobu. Naopak, prieskum ešte podľa TIS nezachytil taktiež široko medializovanú kauzu košického župana Rastislava Trnku týkajúcu sa nákupu predražených teplomerov od jeho známeho.

Viac o téme: PopularitaŽupaniNitraMilan BelicaTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu