Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Suma v rámci programu Obnovme si svoj dom sa zvýši o 2,7 milióna eur, potvrdila ministerka Milanová

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO)
Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Suma v rámci programu Obnovme si svoj dom, ktorá je určená na obnovu kultúrnych pamiatok, by sa mala zvýšiť o 2,7 milióna eur. Celkovo by tak malo byť v rámci projektu k dispozícii 14,5 milióna eur. Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová na piatkovej tlačovej konferencii spolu s predsedom Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milanom Vetrákom (obaja OĽANO).

Milanová vysvetlila, že okrem dotačného programu pod jej rezortom existoval ešte jeden na Ministerstve financií (MF) SR. "Snažíme sa odstrániť dvojkoľajnosť v rámci obnovy národných kultúrnych pamiatok, keďže náš program je dobre etablovaný," dodala s tým, že vlastníci národných kultúrnych pamiatok ho už dobre poznajú a sú im známe podmienky prerozdeľovania financií. Prostriedky z programu rezortu financií sa preto presunú pod kultúru.

VIDEO Budeme navyšovať sumu v rámci programu Obnovme si svoj dom, tvrdí Natália Milanová

Budeme navyšovať sumu v rámci programu Obnovme si svoj dom, tvrdí Natália Milanová (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

K zmene dôjde prostredníctvom návrhu poslancov Vetráka a Čekovského 

Dotácie pod oboma ministerstva sa podľa slov rezortu financií riadili doteraz rozdielnymi pravidlami na ich poskytovanie a následné vyúčtovanie. "Úpravou zákona sa dosiahne hospodárnejšie, efektívnejšie a účinnejšie nakladanie s prostriedkami štátneho rozpočtu určenými na oblasť kultúry, ktorá je dlhodobo podfinancovaná, čo platí osobitne pre program Obnovme si svoj dom," poznamenal rezort s tým, že k zmene dôjde prostredníctvom návrhu poslancov Vetráka a Kristiána Čekovského (OĽANO).

V minulosti nešli financie na obnovu pamiatok, ale na chodníky, cesty či námestia 

Vetrák tvrdí, že za bývalých vlád sa rozdelenie peňazí z fondu na ministerstve financií nevyhodnocovalo poriadne a len málokedy došlo k riadnemu vyúčtovaniu toho, či sa prostriedky minuli na stanovený účel. Často sa tak podľa neho stávalo, že financie nešli na obnovu pamiatok, ale na chodníky, cesty, námestia a ďalšie veci, ktoré mestá či obce potrebovali. "Preto vláda začala robiť s týmto poriadok v spolupráci s ministerkou," podotkol.

Viac o téme: SumaNavýšenieNatália MilanováObnovme si svoj dom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu