Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gröhling má jasno: Ďalší LOCKDOWN pre všetkých nepodporíme! Plošné zatváranie škôl odmietam

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (4)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ak v novom návrhu na pokračovanie lockdownu nebudú výhody pre zaočkovaných, SaS takýto lockdown z veľkej časti nepodporí. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Naďalej odmieta plošné zatváranie škôl. Nechce, aby regionálni hygienici plošne zatvárali školy v celých okresoch. Tvrdí, že sa ich snaží kontaktovať a ukazovať im dáta. Podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický podporuje lockdown, ak ho žiadajú odborníci, no mal by byť čo najkratší.

VIDEO Konzílium navrhuje predĺžiť LOCKDOWN do 16. decembra, novinkou by mohol byť OTP režim vo vlakoch a autobusoch

Konzílium navrhuje predĺžiť LOCKDOWN do 16. decembra, novinkou by mohol byť OTP režim vo vlakoch a autobusoch (Zdroj: Topky, MZ SR)

Návrh si vypočujeme, no lockdown podporíme len s výhodami

"Vypočujeme si ten návrh, ale ako povedal predseda, my budeme podporovať lockdown, ktorý bude zvýhodňovať očkovaných a prekonaných. Ak tam nebudú výhody pre zaočkovaných, tento lockdown nepodporíme z veľkej časti," vyhlásil Gröhling s tým, že ešte sa nevie, či bude SaS návrh na vláde vetovať. Chcú zistiť postoje koaličných partnerov. 

Gröhling má jasno: Ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Prioritou liberálov sú školy a podnikatelia

Prioritou SaS pri ďalších opatreniach sú školy a podnikateľský sektor, aby si v obchodoch mohli nakúpiť očkovaní a tí, ktorí prekonali COVID-19. Minister školstva si myslí, že ani aktuálny lockdown nebol správny, pretože mal obsahovať výhody pre zaočkovaných a prekonaných. Kamenický si myslí, že lockdown by mal byť napríklad na tri týždne a pred Vianocami opatrenia uvoľniť. Očkovaní, otestovaní a prekonaní majú byť podľa neho zrovnoprávnení.

VIDEO Regionálne úrady zavreli už výučbu v 11 okresoch, Gröhling očakáva, že v najbližších dňoch pribudnú ďalšie

Regionálne úrady zavreli už výučbu v 11 okresoch, Gröhling očakáva, že v najbližších dňoch pribudnú ďalšie (Zdroj: Topky/Maarty)

Gröhling nevidí zmysel v zatvorení škôl v Bratislave. Nie je podľa neho pravdou, že ohniská sú vo všetkých školách. Odmieta celoplošne zavrieť školy, je mu ľúto, že hygienici v okresoch plošne zavárajú školy, je to podľa neho demotivačné. "Budeme stále argumentovať číslami a faktami, ktoré máme. Zber, ktorý robíme každý pondelok, je poctivý. Overujeme ho aj cez ministerstvo zdravotníctva," povedal s tým, že jeho postoj nie je o položení funkcie, ale o komunikácii. Tvrdí, že kontaktuje regionálnych hygienikov, aby sa pozreli na dáta. "Zatvorené školy nevyriešia pandémiu," povedal a dodal, že ju vyrieši očkovanie.

Povinné očkovanie je stále otázne

SaS nebude mať podľa Gröhlinga jednotné stanovisko pri téme povinného očkovania. Minister je za povinné očkovanie zdravotníkov, vojakov, učiteľov či zamestnancov sociálnych služieb, alebo s ohľadom na vek, napríklad 60 a vyššie. Smer-SD odmieta povinné očkovanie aj keby šlo len o niektoré profesie. Návrh vicepremiéra Igora Matoviča (OĽANO) na poukazy v hodnote 500 eur pre zaočkovaných seniorov Gröhling nepodporuje, označil to za populistické a nerozumné. "Ak máme 500 miliónov eur, poďme ich prerozdeliť do školstva, zdravotníctva a ešte stále nám ostane 100 miliónov na jednotlivé opatrenia," povedal. Kamenický navrhuje, aby 500 eur dostávali seniori plošne v hotovosti.

Viac o téme: VýhodySaSBranislav GröhlingLadislav KamenickýLockdownOčkovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu