Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ceny plynu na rok 2022 sú už známe: Pozrite sa, o koľko si priplatíme! Príklady v tabuľke

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Každý rok Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) prichádza s prognózou cien plynu na budúci rok a výnimkou nie je ani tento. Situácia s plynom a energiami sa však stala tento rok popri covide takmer témou číslo jeden, keď sa začalo v strede roka hovoriť o zdražovaní. ÚRSO preto v tomto prípade vydalo aj názorné príklady formou tabuliek.

archívne video

Sulík na vláde hovorí o aktuálnom dianí v prípade dodávateľov energií (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda ÚRSO Andrej Juris na úvod prezradil, ako k číslam dospeli. "Úrad starostlivo skúmal tohtoročné cenové podklady od dodávateľov plynu v kontexte dramatického vývoja na trhu s energiami v Európe. Vplyv enormných nárastov trhových cien plynu na burzách za posledné mesiace tohto roka úrad minimalizoval spriemerovaním trhových cien plynu za posledných dvanásť mesiacov, v zmysle platnej metodiky regulácie. Úrad tak zabezpečuje stabilitu regulovaných cien pre zraniteľných odberateľov a dáva priestor aj pre dodávateľov plynu na lepšie riadenie rizika pri nákupe pre regulovaných zákazníkov," hovorí Juris,

Na definitívne čísla si budeme musieť počkať

Cena za dodávku tvorí podľa ÚRSO v koncovej cene plynu približne 61%. Ďalšie zložky koncovej ceny plynu - cena za distribúciu a cena za prepravu (spolu zvyšných 39%) budú však známe až po ukončení právoplatných cenových rozhodnutí do konca tohto roka.

Nárast cien za plyn v nasledujúcom období ale závisí aj od zaradenia odberateľa plynu do tarifnej skupiny podľa množstva odobratého plynu. "Vplyv trhových cien plynu sa prejaví vo zvýšení maximálnej sadzby za odobratý plyn, ktorá primárne súvisí s cenou komodity na trhu s plynom, preto sa rast cien za dodávku plynu prejaví predovšetkým u odberateľov plynu s vyššou spotrebou," píše ÚRSO, ktoré vydalo aj tabuľku s modelovým príkladom novým cien.

Ceny plynu na rok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: urso.gov.sk)

Ak plyn využívate len na varenie, pôjde o navýšenie len v desiatkách centov

Domácnosti, ktoré vykurujú plynom, by mohli v roku 2022 priemerne mesačne zaplatiť viac od 9,66 eura do 19,18 eura v závislosti od spotreby plynu. Domácnosti, ktoré využívajú plyn len na varenie, zaplatia viac o približne 46 centov.

Úrad sám vypočítal tento modelový príklad so zmenou priemerných mesačných nákladov za dodávku plynu v roku 2022 v porovnaní s rokmi 2021 aj 2020 u troch najväčších dodávateľov plynu, ktorých trhový podiel pri dodávke plynu domácnostiam je sumárne vyše 80 %. Účinnosť cien za dodávku plynu bude plošne uplatnená od 1. januára 2022.

Ceny plynu na rok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: urso.gov.sk)

ÚRSO pripomína, že uvedené mesačné náklady sú modelové, vychádzajú z predpokladaných koncových cien za dodávku plynu podľa ukončených cenových konaní s dodávateľmi plynu a aktuálnych cenových rozhodnutí pre dodávateľov plynu na rok 2022. Výšku nákladov v modelovom príklade zatiaľ neovplyvňujú ceny za distribúciu a prepravu plynu, lebo tieto cenové konania ešte nie sú ukončené. O ich výsledku bude úrad informovať po ich ukončení.

Viac o téme: CenaPlyn2022ÚRSO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu