Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mikasov úrad prináša nové GRAFY: Koronavírus nie je jediný, aj tieto ochorenia sužujú Slovensko!

ÚVZ prichádza s číslami respiračných ochorení na Slovensku. Zobraziť galériu (7)
ÚVZ prichádza s číslami respiračných ochorení na Slovensku. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, ÚVZ SR)

BRATISLAVA - Okrem toho, že celý svet a Slovensko aktuálne zápasia s tvrdou pandémiou nového koronavírusu, zabudnuté nesmú ostať ani ostatné respiračné ochorenia, ktoré sú rovnako strašiakom pre ľudské zdravie. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorý vedie hlavný hygienik Ján Mikas, v týchto dňoch prináša najnovšie čísla a grafy výskytu respiračných ochorení chrípky a ďalších vírusov na Slovensku.

archívne video

Epidemiologická situácia sa naďalej zhoršuje: LOCKDOWN je len dočasné riešenie! Potrebujeme očkovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Netreba podceňovať ani chrípku

Vo svetle posledných pandemických mesiacov sa akosi zabudlo aj na ďalšieho strašiaka v oblasti zdravia, a síce na vírus chrípky, ktorý je na Slovensku aktívny paralelne s koronavírusom. "Vo virologických laboratóriách úradov verejného zdravotníctva bolo od začiatku chrípkovej sezóny vyšetrených spolu 503 vzoriek biologického materiálu (306 nazofaryngeálnych výterov a 197 dvojíc sér). Z celkového počtu doteraz vyšetrených vzoriek bolo 32 pozitívnych," tvrdí ÚVZ.

Pozitívne vzorky sa ukázali pri týchto typoch ochorení:
-    17 x vírus chrípky A bez bližšej špecifikácie 
-    9 x vírus chrípky B bez bližšej špecifikácie
-    11 x respiračný syncyciálny vírus 
-    1 x adenovírus 
-    2 x vírus parachrípky

Mikasov úrad prináša nové
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Chorobnosť za jeden týždeň vzrástla o takmer 15 percent

V 47. kalendárnom týždni 2021 bolo podľa ÚVZ hlásených 30 766 akútnych respiračných ochorení (ARO), t. j. chorobnosť 1 537,7/100 000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto kalendárnom týždni. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástla o 14,8 %.

Mikasov úrad prináša nové
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Najviac chorých pribudlo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom

Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine  0 – 5 ročných detí, dosiahla hodnotu 5 481,9/100 000.

Mikasov úrad prináša nové
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Vo virologických laboratóriách úradov verejného zdravotníctva bolo v 47. kalendárnom týždni 2021 spolu vyšetrených 97 nazofaryngeálnych výterov a 87 dvojíc sér. Z celkového počtu vyšetrených vzoriek bolo päť vzoriek pozitívnych na vírus chrípky A bez bližšej špecifikácie a jedna vzorka na vírus chrípky B bez bližšej špecifikácie a dve vzorky na respiračný syncyciálny vírus. 

Mikasov úrad prináša nové
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Najnovšie informácie o covide

V dňoch pandémie ÚVZ samozrejme nezabúda ani na hlavnú tému - koronavírus. Vo virologických laboratóriách bolo od začiatku pandémie spolu vyšetrených 4 501 445 vzoriek nazofaryngeálnych výterov metódou RT-PCR, z toho bolo 651 234 vzoriek pozitívnych. Aktuálnu incidenciu znázorňuje mapa. V Slovenskej republike bolo zároveň vykonaných spolu 40 030 061 antigénových testov, z toho bolo 479 972 vzoriek pozitívnych. Hospitalizovaných je 3 162 pacientov. Ochoreniu podľahlo 14 177 osôb. 

Mikasov úrad prináša nové
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Najviac ochorení pribudlo u tínedžerov

Z celkového počtu bola v roku 2021 najvyššia chorobnosť zaznamenaná vo vekovej skupine 15 – 19 rokov. Najviac prípadov od začiatku pandémie bolo zaznamenaných v Prešovskom kraji a v Žilinskom kraji.

Mikasov úrad prináša nové
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Viac o téme: ChrípkaGrafySlovenskoKoronavírusRespiračné ochoreniaJán MikasCovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu