Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SAK zaslala zásadné pripomienky k návrhu novely zákona o vysokých školách: Podporuje protest

Protestný pochod za slobodné vysoké školy v Bratislave
Protestný pochod za slobodné vysoké školy v Bratislave (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Slovenská advokátska komora (SAK) zaslala zásadné pripomienky k návrhu novely zákona o vysokých školách. Reformu považuje za neprimeraný zásah do vecí akademickej samosprávy a neprimeraný vplyv ministerstva školstva prostredníctvom správnej rady. SAK o tom informuje na svojej stránke.

"Ak nebude zastavená novelizácia ako celok, navrhujeme vypustenie podstatnej časti ustanovení upravujúcich samosprávnu pôsobnosť, pretože ide o úpravu potierajúcu nezávislú akademickú samosprávu, ale aj prvky demokracie a subsidiarity," skonštatovala SAK.

SAK podporuje protest za slobodné univerzity 

Pripomenula, že samospráva je súčasť demokratickej občianskej spoločnosti a jej obmedzovanie a potláčanie popiera princípy demokracie. "Každá reforma by podľa nášho názoru mala mať za cieľ zlepšenie fungovania organizácií a mala by vzniknúť po dialógu s tými, ktorých sa bytostne dotýka," uviedla SAK. SAK zároveň podporuje zodpovedný protest za slobodné univerzity.

Správna rada bude rozhodovať o zásadných veciach 

Návrh zákona predpokladá, že správna rada bude rozhodovať o zásadných veciach vysokých škôl, ako sú voľba a odvolanie rektora, rozpočet či nakladanie s majetkom vysokej školy. Polovica členov správnej rady má byť nominovaná ministrom školstva, ktorý ich môže kedykoľvek odvolať aj bez uvedenia dôvodu.

Viac o téme: ZákonVysoké školyPripomienky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu