Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šeliga o fungovaní koalície: Keď je potrebné nájsť 76 hlasov v parlamente, tak sa nájdu

Juraj Šeliga
Juraj Šeliga (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – V kľúčových okamihoch, keď je potrebné nájsť v parlamente 76 hlasov, sa tých 76 hlasov nájde. Člen Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga to v diskusnej relácii TV Markíza Na telo uviedol v súvislosti s realitou v koalícii. Oponent v diskusii, člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši upozornil, že spoliehať sa na 76 hlasov nevytvára priestor pre stabilné vládnutie.

"Aj týchto 76 hlasov, ktoré posunuli zdravotnícku reformu do druhého čítania, sa hľadali veľmi, veľmi dlho,“ upozornil. Šeliga verí, že sa minimálne 76 hlasov nájde aj pri posune návrhu do tretieho čítania. Uviedol, že s poslancami Sme rodina sa naďalej vedú diskusie, rovnako ako pri reforme národných parkov. "Ešte to nie je zabité,“ naznačil Šeliga v rámci „priechodnosti“ návrhu enviroreformy.

V prípade súdnej reformy priznal, že diskutujú s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, upozornil však, že pripomienky majú vecný a konštruktívny charakter. "My to nepripomienkujeme preto, lebo apriori chceme ísť proti Márii Kolíkovej, ale preto, že si na reformu požičiame 255 miliónov z Európskej únie a chceme vedieť, čo za to dostaneme. Posunúť súdnictvo dopredu je však kľúčové,“ zdôraznil. Naznačil, že do parlamentu by sa návrh mohol dostať na konci januára.

Paškvil v treťom návrhu súdnej mapy 

Raši v aktuálnom treťom návrhu súdnej mapy vidí paškvil, ktorý je potrebné zavrhnúť. Upozornil, že kritická odozva na návrh reformy kopíruje širokú nespokojnosť verejnosti a odborníkov, s ktorými sa stretli aj ďalšie koaličné reformné návrhy.

Sprísnenie opatrení je posledná šanca

O sprísnení protipandemických opatrení Šeliga povedal, že je to posledná šanca predtým, ako bude potrebné uzatvárať krajinu. Raši verí, že k lokálnym lockdownom nepríde, upozornil však, že ani minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) nevylúčil, že sa tak nestane.

Viac o téme: DiskusiaRichard RašiNa teloJuraj ŠeligaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu