Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslancovi Benčíkovi došla trpezlivosť: Polícii radí, ako má postupovať pri konfrontácii s antivaxermi!

Benčík radí polícii. Zobraziť galériu (2)
Benčík radí polícii. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Facebook/Ján Benčík)

BRATISLAVA/PRIEVIDZA - Poskytol im jednoduchý návod, ktorý pripomína až scenár. Reč je o poslancovi z klubu SaS Jánovi Benčíkovi, ktorý už roky bojuje proti sympatizantom ĽSNS a podobných hnutí. Tentokrát sa zameral na aktuálne blokovanie obchodov práve spomínanými typmi ľudí, ktorí odmietajú aj vakcíny či rúška. Predtým už padli slová o tom, že polícia je proti týmto ľuďom právne bezzubá, no Benčík nesúhlasí a poskytol mužom zákona detailný návod na konfrontáciu!

archívne video

Po protestoch v Košiciach musela zasahovať polícia (Zdroj: TASR / Roman Hanc)

Bod po bode

"Antirúškari a pouliční právnici atakujú políciu a žiadajú aby im policajt presne citoval zákon, podľa ktorého sú povinní nosiť rúško a dodržiavať protipandemické opatrenia. Bežní policajti, ktorí slúžia v teréne, nie vždy vedia fundovane odpovedať. Moja asistentka, Slávka Henčeková napísala krátky návod, ako by mali policajti v takýchto prípadoch reagovať," píše v statuse Benčík.

Poslancovi Benčíkovi došla trpezlivosť:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dialóg ako v scenári

Podľa Benčíka to všetko vraj "nevadí a radi poradíme". Benčík dokonca celú situáciu poňal tak autenticky, že citoval doslovné vety protestujúcich v obchodoch. "Protestujúci: „Aké rúško, čo mi to tu hovoríte, na základe akého zákona mám nosiť rúško, ukážte mi ho!“. Polícia: „V súčasnosti je platná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva č. 250/2021, ktorou sa podľa § 48 ods. 4 písm. r) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia nariaďuje v § 2 ods. 1 všetkým osobám riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) použitím respirátora na verejnosti vo všetkých priestoroch interiérov budov," píše Benčík hypotetický dialóg v jednom z mnohých bodov, ktorých v statuse nižšie uvádza viacero.

Čo by malo a nemalo nasledovať

Podľa Benčíka by po tomto všetko malo nasledovať zistenie totožnosti, postúpenie veci na regionálny úrad verejného zdravotníctva a opustenie interiéru, alebo zistenie totožnosti, postúpenie veci na regionálny úrad verejného zdravotníctva a náprava v podobe nasadenia si rúška a ponechania si ho na tvári, alebo zistenie totožnosti, postúpenie veci na regionálny úrad verejného zdravotníctva a zaistenie osoby.

"Nasledovať by nemalo: pobyt v interiéri bez rúška, neudelenie žiadnej sankcie,ďalšie dohadovanie sa," povedal Benčík a na záver policajtom odkázal, že vraj "nemajú za čo".

Viac o téme: NávodObchodyBlokovaniePolícia Ján BenčíkAntivaxeri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu